Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Avtal: Norge ombud för palestinska skattepengar

TT

Publicerad 2024-02-18

Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Arkivbild.

Med Norge som mellanhand ska Israel betala ut de skattepengar som samlats in på Västbanken till Palestinska myndigheten (PA).

Överenskommelsen har slutits i nära samarbete med palestinska företrädare, skriver norska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Israel har hållit inne en del av tull- och skatteintäkterna som samlats in på den ockuperade Västbanken efter den 7 oktober, med hänvisning till fruktan att pengarna ska gå till Hamas. Det har fått PA, som har begränsat självstyre i territoriet, att vägra ta emot samtliga överföringar i protest mot Israels beslut. Men det har lett till larm om en förestående finansiell kollaps.

Med Norge som mellanhand kommer Palestinska myndigheten att kunna betala ut löner och se till att skolor hålls öppna och sjukvårdspersonal får betalt, säger statsminister Jonas Gahr Støre enligt pressmeddelandet.

Den tillfälliga lösningen innebär att Israel ska föra över pengarna till ett norskt konto, tills parterna är överens om att Norge kan överföra pengarna till Palestinska myndigheten.

Enligt norska medier rör det sig om nära två miljarder kronor varje månad.