Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kritik mot Israel efter journalisters död

TT-AFP

Publicerad 2024-01-08

Palestinier tittar på den bil där två journalister dödades i en israelisk flygräd.

FN oroas över antalet journalister som dödats i Gaza under Israels militära offensiv mot terrorstämplade Hamas.

Utspelet görs sedan två palestinska journalister dött i en israelisk attack i Gaza.

Omkring 80 journalister har hittills dödats i kriget.

Det var Hamza Wael Dahdouh, son till kanalens byråchef i Gaza, och Mustafa Thuria, som dog i söndagens attack. De var enligt Al Jazeera ute på uppdrag för att filma följderna av en israelisk räd i Rafah i södra Gaza när deras bil träffades av raketer. En tredje journalist skadades allvarligt.

Mustafa Thuria arbetade också som videofotograf på frilansbasis för, bland andra, nyhetsbyrån AFP.

Den israeliska armén uppger att de sköt mot en ”terrorist” och att de fått rapporter om att två andra misstänkta i bilen också träffades.

Al Jazeera, med bas i Qatar, hävdar i sin tur att attacken var riktad mot journalisterna. I ett uttalande anklagar Al Jazeeras ledning Israel för att medvetet attackera journalister och göra våld på pressfriheten.

FN kräver utredning

FN kräver att händelser då journalister dödats ska utredas.

”Mycket oroad över det höga dödstalet bland medieverksamma i Gaza”, skriver FN:s kansli för mänskliga rättigheter på X, tidigare Twitter.

FN-kontoret, med bas i Genève, fortsätter med att kräva ”djuplodande och oberoende utredning för att säkra att internationell lag strikt åtföljs, och att brott åtalas”, rapporterar AFP.

Den oberoende organisationen Kommittén för att skydda journalister, med bas i New York i USA, sade på måndagen att minst 79 journalister och personer som är medieverksamma har dödats sedan kriget inleddes. En majoritet av de dödade är palestinier.

Hårt slag

AFP:s utrikeschef Phil Chetwynd säger att Mustafa Thurias död är ett hårt slag.

– Vi fördömer i starkast möjliga ordalag alla attacker mot journalister som gör sitt jobb. Det är mycket viktigt att vi får en förklaring till vad som skett, säger Chetwynd.

USA:s utrikesminister Antony Blinken fick frågor om händelsen vid en presskonferens i Doha i Qatar och sade att det var en ”tragedi som inte går att föreställa sig”.

– Och det gäller också för alltför många oskyldiga palestinska män, kvinnor och barn, sade Blinken.

Det är den tredje Al Jazeera-medarbetaren som har dödats sedan kriget startade mellan Hamas och Israel efter Hamas terrorattack i Israel den 7 oktober. I december dödades en kameraman i en israelisk attack och chefen för kanalens kontor i Gaza, Wael al-Dahdouh, skadades allvarligt.