Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Flaggorna tillbaka på Kronborg

TT

Publicerad 2023-01-26

Dannebrogen vajar över Kronborg. Efter några veckors avbrott kommer traditionen att återupptas, uppger kulturministern. Arkivbild.

En 400 år lång tradition tog i det tysta slut på Kronborg slott i Helsingör vid nyår. Då slutade slottet att flagga varje dag. Men nu lovar kulturministern att Dannebrogen ska tillbaka, och det omedelbart.

På Kronborg bodde Hamlet i William Shakespeares berömda drama, och i stort sett sedan dramats urpremiär 1601 har danska flaggan Dannebrogen vajat över slottet, varje dag mellan soluppgång och solnedgång, i fredstider som under krig.

Fast inte i januari. Sedan de vakter som skötte flagghissandet tagits bort har uppgiften utförts av personal från Köpenhamn, som varje dag kört till Helsingör. Det har kostat en miljon danska kronor om året, pengar som kan användas bättre, ansåg de ansvariga för danska slott och kulturminnen.

Men sedan Helsingør Dagblad uppmärksammat det hela har flaggorna blivit en snackis och nu lovar kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) ”självklart” en ändring.

”Från tidigt i morgon bitti vajar Dannebrogen över Kronborg igen”, skriver han på Twitter på torsdagskvällen.