Expert: Gantz avhopp kan skapa kaos

Ann Edliden/TT

Publicerad 2024-06-09

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Benny Gantz under en pressträff i oktober 2023.

Beskedet om att mittenpolitikern Benny Gantz lämnar den israeliska regeringen var väntat, men kan innebära negativa konsekvenser för premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Både för de internationella relationerna och för att det kan bli ett inrikespolitiskt kaos i Israel, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Benny Gantz sade i sitt tv-sända tal under söndagskvällen att han lämnar regeringen för att han fick för lite inflytande och inte kunde påverka politiken åt det håll som han ville.

Det går att tolka i två olika riktningar, enligt Anders Persson, doktor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– Den ena tolkningen är att då kommer politiken att fortsätta i samma spår eftersom han inte kunde påverka den. Den andra tolkningen, min egen, är att det här är dåligt för Israel på flera plan, säger han.

Stärker extremistiska krafter

– Eftersom mittenflanken försvinner ur regeringen kommer vi tillbaka till en renodlad högerregering och det stärker de extremistiska krafterna i regeringen. Det kommer att vara negativt för Israels internationella relationer. Mittenkrafterna har fungerat som en skyddsväst för Netanyahu och hjälpt honom att mildra kritik från omvärlden, fortsätter Persson.

Den stora frågan är vad Gantz parti Styrka för Israel kommer att göra nu när de är i opposition, menar Anders Persson. Kommer de att gå ut på gatorna och ansluta sig till protesterna mot regeringens hantering av kriget, eller uppmana sina väljare att göra det?

– I så fall kan det bli inrikespolitiskt kaos i Israel. Och ju mer kaotiskt det blir inrikes, desto svårare blir det att föra kriget.

Netanyahu sitter säkert

Enligt Anders Persson komplicerar Benny Gantz avhopp det politiska spelet i Israel på alla nivåer, men det kanske inte förändrar särskilt mycket för Gaza.

– Netanyahu sitter ganska säkert i båten eftersom att han har en tydlig parlamentarisk majoritet, fortfarande 64 av 120 platser i Knesset. Fler och fler bedömare tror att det här kriget kommer att pågå i åratal.