Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Xi vill se "bred" fredskonferens om Gaza

TT

Publicerad 2024-05-30

Kinas president Xi Jinping tillsammans med sin egyptiske motsvarighet Abd al-Fattah al-Sisi vid stormötet i Peking. Bilden är tagen 29 maj.

Kinas president Xi Jinping vill se en fredskonferens i syfte att få slut på kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas i Gaza. Det säger Xi på torsdagen vid ett tal till arabiska ledare och diplomater som är på plats för ett stormöte i Peking.

Bland gästerna finns bland andra Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi och andra ledare, i ett möte där Gaza-kriget väntas vara ett av ämnena som kommer att diskuteras.

– Krig bör inte pågå i all oändlighet. Rättvisa bör inte för evigt lysa med sin frånvaro, sade Xi, och tillade att han vill att den föreslagna fredskonferensen ska vara ”bred” och att Kina stöder ett ”fullvärdigt medlemskap för Palestina i FN”.

Peking har de senaste åren vinnlagt sig om att fördjupa relationerna till länder i arabvärlden. Förra året agerade Kina medlare när spänningarna mellan de svurna fienderna Saudiarabien och Iran mildrades.