Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hon arbetar mitt i kriget: "Fruktansvärd plats"

Tove Christensen/TT

Publicerad 2024-05-30

När Rafahs gränsövergång stängdes blev den redan akuta humanitära situationen i Gaza ännu värre.

Det märks tydligt på sjukhusen, berättar den svenska sjuksköterskan Fia Iveslätt, som de senaste veckorna arbetat mitt i krigets kaos.

– Vi ligger efter hela tiden, säger hon.

En miljon människor beräknas ha flytt Rafah de senaste veckorna, då den israeliska militären intensifierat sin markoffensiv – trots FN-domstolen ICJ:s order att upphöra med krigshandlingar.

Sjuksköterskan Fia Iveslätt, som annars arbetar på en barnakut och som varit på plats för Läkare utan gränser (MSF) i nästan sex veckor, kallar Gaza ”en fruktansvärd plats”.

– Det är människor som har levt ett vanligt liv och som nu lever under filttak och dagligen letar efter vatten, säger hon.

Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) är de humanitära insatserna nära att kollapsa. Lagren av mat och bränsle har nästan, eller helt, tagit slut.

Endast hundra lastbilar

Mellan den 6 och 21 maj ytterst få lastbilar med förnödenheter in i södra Gaza. Före terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober kunde det komma 500 lastbilar om dagen. Den 7 maj tog den israeliska militären över den palestinska sidan av gränskontrollen i Rafah mot Egypten och sedan dess har den varit stängd. Därmed är bara den andra gränskontrollen i söder, Kerem Shalom mellan Gaza och Israel, öppen.

Stängningen var märkbar, trots det redan svåra läget, enligt Fia Iveslätt. Vissa dagar kom inga lastbilar alls.

– Det som kommit in har haft fokus på mat, men det blir svårt för oss som behöver medicin och utrustning.

Sjukvården har behövt prioritera hårt och fokusera på dem med störst vårdbehov. Man har heller inte kunnat evakuera patienter som behöver vård som inte kan ges i Gaza.

– Det är extremt livshotande.

Bränsle en bristvara

Unicefs talesperson Ricardo Pires skriver i ett meddelande till TT att upptrappningen i Rafah har försvårat läget för dem som flyr, speciellt för barn som flytt flera gånger om:

”Vägarna är packade – många hundra lastbilar, bussar, bilar och åsnekärror lastade med människor och ägodelar.”

I trängseln i södra Gaza uppstår säkerhetsproblem för hjälparbetarna, samtidigt som mobilnätet ständigt går ner och det saknas lastbilar. Men distributionen av förnödenheter måste prioriteras, säger han.

WFP befarar att de svältliknande förhållanden som råder i norra Gaza kommer att sprida sig om inte hjälp kommer in. Även bränsle till sjukhusens generatorer, avloppspumpar och avsaltningssystem är en akut bristvara.

”Låt oss vara mycket tydliga: detta kommer att leda till att barn dör. Dödsfall som kan förebyggas”, skriver Ricardo Pires.