Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”All eyes on Rafah” – bilden som alla delar

Publicerad 2024-05-29

Senaste dygnet har ”All eyes on Rafah” delats miljontals gånger på sociala medier.

Man uppmanar att uppmärksamma det som sker i det pågående kriget i Gaza.

Det här vet vi om den virala bilden.

Den 27 maj dödades minst 45 människor i en israelisk flygräd mot ett tältläger utanför Rafah i södra Gaza.

Dagarna efter genomfördes en ny attack mot ett tältläger nära Rafah där minst 21 ytterligare personer uppges ha dödats.

Videor och bilder visar förödelsen i tältlägren efter attackerna och reaktionerna från omvärlden har varit starka. Attackerna har fördömts internationellt. Flera länder krävde ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd och USA:s president Joe Biden har uppmanat Israel att säkerställa skyddet för civila i Rafah.

På sociala medier har ett inlägg med frasen ”All eyes on Rafah” delats explosionsartat. I skrivande stund har den delats över 37 miljoner gånger på Instagram ”händelser”.

Verkar vara AI-konstruerad

Bilden är konstruerad och föreställer ett tältläger där vita tält formar orden ”All eyes on Rafah”. Frasen fick fäste i sociala medier redan i början av maj när israelisk militär tog kontroll över gränsen mellan Gaza och Egypten. Den används för att uppmärksamma omvärlden på de krigshandlingar som drabbar civila i Gaza.

Marc Owen Jones studerar desinformation vid Hamad Bin Khalifa-universitet i Qatar och enligt honom är ser bilden ”definitivt” ut att vara AI-genererad. Det säger han till amerikanska NBC.

Jones nämner bland annat att bilden inte ser fotorealistisk ut och att den har ovanliga skuggor. Dessutom menar han att tältlägret sprider ut sig på ett onaturligt symmetriskt vis, vilket indikerar upprepning av mönster som är vanligt när AI genererar bilder.

Fotograf som ligger bakom bilden

Det är Instagramanvändaren ”shahv4012” som ligger bakom bilden ”All eyes on Rafah”. Det är en man som har ett malaysiskt telefonnummer och på sin hemsida beskriver han sig som fotograf. Han driver en Youtube-kanal där han lagt upp flera videologgar från sina resor.

Bilden har fått enormt stor spridning och delats av flera svenska kändisar. Bland andra artisten Benjamin Ingrosso.

Även Emma Wiesner, Centerpartiets toppkandidat i EU-parlamentsvalet, har delat bilden.

Sociala medier konsulten och branschanalytikern Matt Navarra säger till NBC att tekniken att stoppa texten ”All eyes on Rafah” i bilden i stället för som inläggstext gör att man kan undvika moderering av sökordsdetektering som tillämpas på inläggstexter.

– Det är intressant att se att det här har fått sådant genomslag. Det är möjligt att kringgå en del av den automatiserade modereringen på plattformen, eftersom det är en AI-genererad bild och det finns inget där som är enormt farligt eller kontroversiellt, säger Navarra.