Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Oppositionen kräver paus för avtal med Israel

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-05-30

Barn i Rafah, där israeliska attacker skördat många människoliv. Arkivbild.

En enig opposition kräver att EU pausar ett omfattande handelsavtal med Israel. Regeringen behöver agera, enligt S talesperson Morgan Johansson.

– Det är ingen handelsbojkott, men det måste få konsekvenser att Israel inte följer internationell rätt, säger han.

Oppositionen har under torsdagen lagt fram ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagens utrikesutskott. Där kräver S, V, C och MP att regeringen agerar på tre punkter efter Israels offensiv i Rafah i södra Gaza.

Först och främst bör regeringen agera för att Israel ska följa domen från Internationella domstolen ICJ i fredags om att omedelbart upphöra med alla krigshandlingar i Rafah. Hittills har Israel ignorerat ordern.

För det andra bör Sverige driva på inom EU för att pausa ett så kallat associeringsavtal med Israel, till dess att ICJ:s beslut följs.

46 miljarder euro

Avtalet omfattar handel och tullättnader inom en rad sektorer. Handeln mellan Israel och EU omfattade 46,8 miljarder euro 2022 och EU är Israels största handelspartner, enligt EU-kommissionen.

– Den här typen av sanktioner är ett effektfullt verktyg. Det måste kosta för Israel, säger Lotta Johnsson Fornarve, Vänsterpartiets ledamot i utrikesutskottet.

Centerpartiets Kerstin Lundgren tycker också att Israel kan behöva betala ett högre pris för sin export.

– Det är inte frågan om någon bojkott, men Israel ska inte ha förmånliga villkor. De ska pausas till dess att Israel följer ICJ.

– Vi väljer att göra en gemensam markering, det är ovanligt. Det har inte hänt. Här vill vi pressa regeringen.

Israel lyssnar inte

Socialdemokraternas Morgan Johansson tycker inte att uttalandet i tisdags från statsminister Ulf Kristersson om att Israel ska avbryta offensiven i Rafah räcker.

– Nej, det är många som har krävt det och vi är i en situation där man inte lyssnar från Israels sida. Då måste man också signalera att det kan få konsekvenser om man bryter mot internationell rätt.

Oppositionen anser också att regeringen måste stödja domslut för att motverka straffrihet gentemot alla aktörer i konflikten och säkra fullt tillträde för utredande parter och FN-organ.

Följ ämnen i artikeln