Tomas Tobé (M): ”Kanske skapar vi särskilda center för familjer”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-05-31

Asylsökande ska sättas i en ny typ av center, vid EU:s yttre gräns.

De ska inte tillåtas att lämna området.

– Åtgärderna är helt nödvändiga. Gör vi inte det blir det i praktiken fri invandring till Europa, säger Tomas Tobé i Aftonbladets nya program ”Utfrågningen”.

Han är Moderaternas toppkandidat i EU-valet den 9 juni och har varit chefsförhandlare för den nya migrationspakten inom unionen. Den gick igenom i april.

På hemmaplan har pakten fått kritik, framför allt från SD som anser att den innebär att Sverige flyttar makten om invandrarfrågan till EU.

En av Tidöpartiernas viktigaste frågor är att invandringen till Sverige ska minska. SD menar att den tvärtom kommer att öka med pakten.

– Det pakten gör är att vi får mer kontroll på gränsen. Majoriteten av dem som kommer saknar rätt att vara i Europa, men de blir kvar. Det är det som är det stora problemet. Nu säger vi att man kommer att tvingas återvända. Då blir det lägre invandring till Europa och Sverige. Men det krävs också att vi själva för en restriktiv migrationspolitik, säger Tomas Tobé i tvodden ”Utfrågningen”.

– Men de flesta som är på flykt är i sina närområden, så kommer det även att vara framöver.

Tomas Tobé, Moderaternas toppkandidat i EU-valet.

Den nya migrationspakten innebär också att asylärenden ska behandlas snabbare, inom tolv veckor. De asylsökande ska samlas i nya center utanför EU, enligt Tobé.

– Du kommer inte att kunna röra dig utanför det här centret under den här processen. Det är klart att man ska vara väldigt försiktig med att ta till den här typen av åtgärder, men de är helt nödvändiga.

 Gör Aftonbladets EU-valkompass

Flyktingar som söker sig till EU ska placeras i flyktingläger vid EU:s yttre gräns under asylprocessen.

Det handlar enligt honom inte om några tältstäder som ska byggas upp.

– Det är mindre små hus. När det kommer till barn finns det en anledning att se till att det här blir extra värdigt. Sen kanske vi skapar särskilda center för familjer. Problemet är att även familjer som kommer ibland går under jorden och försvinner. Då har vi ingen kontroll på invandringen.

”Måste ha en mycket tuffare politik”

Om någon anses rymningsbenägen görs en individuell bedömning.

– Redan i dag kan man begränsa en del människor från att röra sig utanför de här centren. Men rätt ofta rör man sig ut från dem. Det är inte alla som avviker, rätt många följer den här processen och väntar på sitt besked. Det vi vill komma åt är att vi har väldigt många människor som inte följer processen och här måste vi ha en mycket tuffare politik, säger Tomas Tobé.

Baracker i UNHCR:s flyktingläger i Zaatari i Jordanien vid syriska gränsen.

Klimatfrågan är en annan viktig fråga för väljarna, enligt olika undersökningar. EU har satt upp olika klimatmål för medlemsländerna.

– Jag tror att vi alla försöker ta ansvar kring vår egen konsumtion – och det finns mycket att göra. Men jag tror väldigt lite på flygskam eller att du ska skämmas för hur du lever.

– Politiken måste ta ansvar för de stora förändringarna som är mycket viktigare. Att se till att vi har en bra energipolitik med mycket förnybart och kärnkraft. Jag tror att de kommande åren kommer att handla väldigt mycket om förnybart. Men vi måste också tänka på framtida generationer och se till att de också kan leva ett bra liv i Europa.

”Svenskar tar väldigt mycket ansvar”

Tobé säger att han tycker att det känns som att många ”fundamentalister” var överlyckliga av pandemin, att alla flygplan stod på marken och man inte kunde konsumera.

Är det fundamentalistiskt att man måste ändra sin livsstil om det är ett nödläge för klimatet?

– Jag tycker faktiskt det. Det kommer alltså inte att förändra någonting, det som förändrar någonting är större politiska beslut. De stora utsläppen sker i USA, Kina och Indien. Europa står för sex–åtta procent av utsläppen. Om vi tar bort alla utsläpp i Europa så har vi alltså inte räddat klimatet.

– Svenskar tar väldigt mycket ansvar men jag tycker inte vi ska skämmas för att vi också vill leva våra liv.

Han har också jobbat med klimattullar, för varor som produceras i länder utanför Europa.

– Det kommer att bli en tuff diskussion i många av de länderna.

En annan av Tobés hjärtefrågor är snuset. Sverige har ett undantag för det bruna snuset sedan 1995. Nu är han förkämpe för det vita snuset, som hotas av ett totalförbud inom EU.

– Det kommer vi moderater aldrig att acceptera. Det har redan förbjudits i Belgien och Nederländerna. Jag tycker snarare att man borde lära sig lite av Sverige. Vi har fått ner rökningen, det är färre som dör av lungcancer. Det är klart att snus inte är någon hälsoprodukt, men det är klart bättre i alla fall och många har valt snus i stället för att röka.

Han erkänner att han också snusar vitt snus ibland.

– Jag är ingen förbudspolitiker. Jag tycker att vuxna människor ska få bestämma själva.