Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Böndernas larm – måste regna inom en vecka

Publicerad 2024-05-31

Spannmålsbonden Fredrik Andersson.

Det har varit en ovanligt solig och torr majmånad.

Skördarna riskerar att drabbas om det inte regnar snart.

– Det behöver komma regn inom kort. En viss stress har vi i oss nu eftersom det blev ett så dåligt fjolår, säger spannmålsbonden Fredrik Andersson.

Det varma vädret har varit efterlängtat för många svenskar som kämpat sig igenom den långa vintern.

– Värmen har underlättat vårbruket och för den första vallskörden i de södra delarna av landet, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF, till TT.

Grödor som såddes i höstas lever än så länge och vall, så som exempelvis hö, klarar sig för tillfället på regnet från april.

Men det faktum att maj har varit ovanligt torr kan påverka negativt. Lokala och tillfälliga regnskurar hjälper inte och om torkan håller i sig kan det bli problem enligt Lundkvist.

Han säger att det behövs mer regn Inom någon vecka och att det annars kommer bli sämre skörd – framförallt för vårsådd spannmål. Det handlar om till exempel korn och havre men även vallskörden kan påverkas.

”På tårna”

Spannmålsbonden Fredrik Andersson håller med. Han bor i Arboga och tröskar 520 hektar om året.

– Än så länge är det inte för sent men det behöver komma regn inom kort. Det dåliga fjolåret gör att man är lite extra på tårna. Hade vi kommit från ett bättre år så hade det inte varit lika nervöst nu, säger han.

Torka i Fjelie utanför Lund förra året.

Han syftar på förhållandena som vi hade under förra året med först en väldigt torr period och därefter en väldigt blöt period som höll i sig från sensommaren och hela hösten – med flera översvämningar.

Det gör att vattnet inte hunnit rinna undan och därmed hårdpackar jorden som då blir förr torr när den väl torkar.

– På grund av att det varit så blött under hösten och hela vägen fram till att torkan kom nu i maj så blir jorden väldigt hård och kompakt. Det gör att den torkar ut fortare och håller mindre vatten än om den varit fluffig och fin. Det är en försvårande omständighet. Det paradoxala är att det som var för mycket vatten under lång tid gör att det blir för lite vatten nu.

Ett uttorkat vattendrag i Onsala förra året.

Det ledde till låg skörd under våren och besvärliga skördeförhållanden under hösten vilket gjorde att bönderna inte fick in grödan till rätt kvalitet.

– Det var den maximala dåliga kombinationen. Fjolårskombinationen är en sådan man inte vill ha och som tur är är den sällsynt, säger han.

Markavvattning är viktigt

I och med klimatförändringarna kommer vi dock se fler och fler år med antingen väldigt torra perioder eller väldigt blöta. Det kommer vara problematiskt för jordbruket menar Fredrik Andersson.

– Vi behöver gemensamt se över hur markavvattningen fungerar. Hur jobbar vi med det gemensamt för att hantera dessa störtfloder som påverkar hela samhället? Vi behöver ett bra fungerande sätt att få bort vatten annars kommer det leda till stora problem.

Många har längtat efter stekande sol. Men nu är det nog, enligt Sveriges bönder.

Han säger att det ett jättestort projekt eftersom det berör hela landskap och samhället i stort.

– Det är på högsta grad av politiska beslut och utredningar för att samla kunskap. Det behövs akademisk kunskap och klokskap i största allmänhet för att riktigt lägga upp en plan för hur det ska förändras, säger Fredrik Andersson.

Följ ämnen i artikeln