Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Is kan ha orsakat dödlig flygkrasch i Brasilien

TT-AP

Publicerad 2024-09-07 02.32

Platsen där planet kraschade i början av augusti. Arkivbild.

Samtliga 61 personer ombord på passagerarplanet dog när det störtade i delstaten São Paulo i Brasilien i början av augusti.

Piloterna hade, innan kraschen skedde, rapporterat om problem med is på vingarna, visar en preliminär rapport.

Utredarna var försiktiga med att slå fast att det var isen som orsakat olyckan, och betonade att fler utredningsåtgärder måste göras.

Men den preliminära rapport som släpptes på fredagen tycktes ändå stärka hypotesen att kraschen berodde på att planets avisningssystem inte fungerat som det skulle.

Ljud inspelat från cockpiten visar bland annat att piloterna kommenterat att is ackumulerats på vingarna. Dessutom visar data att planets system som ansvarar för att förhindra isbildning på vingarna slogs på och av flera gånger.

– Baserat på den preliminära rapporten är det inte möjligt att definitivt bekräfta att is på vingarna orsakade olyckan, men det finns indikationer på att isbildningen var en betydande bidragande faktor, säger Henrique Hacklaender, ordförande för Brasiliens nationella flygarförbund.

Utredningen om orsaken till olyckan fortsätter. Parallellt pågår också en polisutredning som ska ta reda på om någon kan hållas ansvarig.

ANNONS