Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kina: Taiwans självständighet en återvändsgränd

TT-AFP

Publicerad 2024-05-20

Taiwans nytillträdde president Lai Ching-Te, till höger, under sin installationsceremoni på måndagen. Till vänster syns expresidenten Tsai Ing-Wen.

”Taiwans självständighet är en återvändsgränd”, hävdar Kina efter att den nye taiwaneiske presidenten Lai Ching-Te svurits in.

– Oavsett under vilken skepnad eller fana är strävan efter Taiwans självständighet och utbrytning dömd att misslyckas, säger Wang Wenbin vid det kinesiska utrikesdepartementet.

Uttalandet kommer efter den nye taiwanesiske presidentens installationstal på måndagen, där Lai Ching-Te sade att hans regering ”varken kommer att ge efter eller provocera, utan upprätthålla status quo”. Han sade även att han hoppas att Kina ska välja dialog framför konfrontation.

– Jag vill också uppmana Kina att upphöra med sina politiska och militära hot mot Taiwan, sade han i talet.

Lai Ching-Te valdes till president i Taiwan i januari. Kina har beskrivit honom som en farlig separatist på grund av att han tidigare gjort uttalanden om självständighet för Taiwan. Inför valet meddelade Peking att om Lai Ching-Te valdes till president skulle det leda till ”krig och förfall”.

Kina ser självstyrande Taiwan som en del av landets territorium och har sagt att landet kommer att ta över ön så småningom, med våld om nödvändigt.