Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Avhoppade LO-toppen rörde sig i vit makt-miljö

TT

Publicerad 2024-05-21

Pim van Dorpel hoppade av före LO-kongressen.

Dagen före LO-kongressen hoppade Pim van Dorpel av sin kandidatur som ny ordförande. Anledningen var att det dagarna före kongressen började komma påstötningar till LO att han under högstadiet rörde sig i vitmakt-miljöer.

– I förra veckan fick valberedningen och LO påringningar om mitt förflutna och om min högstadietid. Det påstods att jag varit nynazist under min skolgång. Jag fick frågan om detta stämde, säger han i en exklusiv intervju med Arbetet.

”Jag kallade mig för patriot”

Han berättar att han som 14-åring sökte sig till skinnskallekulturen i Nyköping, som vid den tiden var stark. Inte minst tack vare bandet Ultima Thule som har sina rötter i staden.

– Jag bekände mig inte till nazismen. Men jag kallade mig för patriot eller Sverigevän, berättar han.

Han beskriver sig som en då svag och utsatt person, bara ett barn som sökte sig till skydd och sammanhang.

– Jag gjorde säkert vad som helst för att passa in. Jag har kanske heilat på fester, på fritidsgårdar. Det kan säkert finnas bilder och filmer. Men jag vet inte, säger Pim van Dorpel till tidningen.

En präst fick honom på andra tankar på ett konfirmationsläger när han gick i nian, berättar Pim van Dorpel. Och sedan dess har han inte varit aktiv i de miljöerna längre.

Omöjligt att utföra uppdraget

Varför han inte sade något om detta när han nominerades till att ta över som LO:s ordförande, kallar han för naivt. En förklaring är att hans fokus låg mycket på den rattfylla som han tidigare berättat för Arbetet om, säger Pim van Dorpel.

– Det andra var så undantryckt i mig att det inte ens fanns på kartan att ta upp.

Om han hoppade av LO-uppdraget frivilligt eller om han blev tvingad, säger han:

– Det är väl en kombination kan man säga. Men jag sade snabbt att det här gör det omöjligt för mig att utföra uppdraget.