Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Fria – efter ett år i bunker på "Mars"

Uppdaterad 2024-07-08 | Publicerad 2024-07-07

Kelly Haston, Ross Brockwell, Nathan Jones och Anca Selariu lämnar sin bunker den 6 juli efter att ha färdigställt ett drygt års "Marsuppdrag".

Efter 378 dagar i en 3D-printad bunker har fyra Nasavolontärer släppts ut i det fria.

I bunkern har de levt isolerade på Mars – men i Texas – för att bana väg för framtida bemannade expeditioner.

Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell och Nathan Jones har levt ett drygt år på den röda planeten – på låtsas. I själva verket har de befunnit sig i en simulerad bas på knappt 170 kvadratmeter på Johnson Space Center utanför Houston i Texas, rapporterar Sky News.

Under tiden har de simulerat rymduppdrag och Marspromenader, odlat och ätit sina egna grönsaker och tagit hand om sin utrustning – under realistiska Marsförhållanden. Det innebar isolering, knappa resurser och kommunikationsfördröjning med jorden.

Men det verkar inte ha gått någon större nöd på de fyra volontärerna, som valdes ut bland runt 4 000 sökande. På en pressträff efter att de släppts ur bunkern var de idel leenden.

– Att föra liv till Mars är den tanke jag håller allra mest kär, sade Anca Selariu enligt Sky News.

I oktober sade Kelly Haston i ett inspelat ljudmeddelande att hon mådde bra – men att hon saknade chips och rödvin.

Genom experimentet, som inleddes 25 juni i fjol, ville Nasa undersöka hur människor tacklar isolering och andra psykiska stressfaktorer som kan uppstå under lång tid i begränsat utrymme. Det är ett led i den amerikanska rymdstyrelsens förhoppning om en bemannad expedition med astronauter till Mars i slutet av 2030-talet.