Våldet i Haiti tvingar barn på flykt varje minut

Moa Persson/TT

Publicerad 2024-07-02 11.51

En man lär ut matematik till barn som tvingats fly sina hem på grund av gängvåldet i Port-au-Prince. Bild från maj 2024.

Varje minut tvingas ett barn på flykt i Haiti. Hittills har fler än 600 000 människor tvingats lämna sina hem på grund av oroligheterna i landet. Fler än hälften är barn, visar en ny rapport från Unicef.

När barn och tonåringar tvingas flytta – ofta utan sina familjer – riskerar de att hoppa av skolan och blir sårbara för sexuella övergrepp, exploatering och misshandel. Dessutom ansluter sig allt fler ungdomar till väpnade grupper.

Det är framförallt från huvudstaden Port-au-Prince människor har tvingats fly, eftersom stora delar av staden kontrolleras av gäng.

Antalet barn som är internflyktingar i Haiti har ökat med uppemot 60 procent sedan i mars, ett resultat av det pågående våldet från väpnade grupper, konstaterar rapporten. Det innebär att det i nuläget är i genomsnitt ett barn i minuten som tvingas på flykt i landet, enligt Unicef.

Haiti har länge skakats av gängvåld, men situationen försämrades rejält i slutet av februari när väpnade grupper inledde samordnade attacker i Port-au-Prince med syfte att störta den dåvarande premiärministern Ariel Henry.

En kenyansk polisstyrka anlände till Haiti förra månaden för att leda en internationell insats med syfte att få bukt med det omfattande gängvåldet i Haiti.