Nya protester mot utebliven vapenvila

TT

Publicerad 2024-07-13 23.25

Nya demonstrationer fyllde israeliska gator på lördagen. Benjamin Netanyahu försvarade sig i ett tal och sade att gisslan i Gaza är högsta prioritet.

– Vi kommer att fortsätta att attackera terroristerna med full kraft tills de är utrotade. Vi kan inte ge upp segern.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är under stark press.

Tusentals demonstranter krävde på lördagskvällen åter att premiärministern ska gå med på en vapenvila med Hamas, så att Israel kan få hem de som hålls gisslan i Gaza.

Men Netanyahu står på sig.

– Jag har inte lagt till några villkor och jag har inte tagit bort några. Men jag låter inte heller Hamas röra sig en millimeter från förslaget, säger han i ett tv-sänt tal.

Han hävdar att Hamas har försökt göra 29 ändringar i det förslag om vapenvila som USA:s president Joe Biden lade fram den 31 maj.

Att den Hamas inte har gått med på ett avtal skyller premiärministern på att Israels militära press på islamistiska terrorgruppen inte varit tillräckligt stark, och att det är därför man gick in i Rafah, ”trots ett stort internationellt tryck” att inte göra det.

Egypten: Israel obstruerar

Därmed, säger Netanyahu, motsätter han sig påståenden om att han försenar eller står i vägen för ett avtal.

– Om ett bra avtal läggs fram kommer det att godkännas.

Israels upptrappade offensiv i Gaza försvårar kompromisser i förhandlingarna, varnade dock en företrädare för Hamas i veckan.

Hur lördagens kraftiga attack mot ett läger utanför staden Khan Yunis, i en av Israels utpekade säkra zoner, påverkar förhandlingarna är oklart.

Samtidigt rapporterar egyptiska statligt kopplade Al-Qahera att egyptiska medlare uppmanar Israel att inte obstruera förhandlingarna med att lägga fram nya krav.

Förtjänar bättre ledarskap

I såväl Jerusalem som Tel Aviv samlades tusentals för att kräva gisslan åter. En av de större demonstrationerna ägde rum utanför Netanyahus kansli, där demonstranter som marscherat i fyra dagar ville se en snar lösning.

– Vi förtjänar bättre ledarskap, som tar ansvar. Och de i gisslan förtjänar att få krama om sina mödrar och fäder, säger Einav Zangauker, vars son hålls gisslan, enligt Times of Israel.

Lördagskvällens protester rapporterades dock inte ha varit lika omfattande och våldsamma som förra helgen, då massdemonstrationer blockerade motorvägar och flera personer greps.