Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Snart förbjudet att "propagera" för barnlöshet

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-09-24 10.40

Människor går längs med floden Moskva i Rysslands huvudstad, den 16 augusti i år.

Att förespråka ett liv utan barn kommer inom kort att bli kriminellt i Ryssland.

Statsdumans och senatens respektive ledare har båda gått till hårt angrepp mot vad de beskriver som en extremistisk barnlöshetsrörelse och meddelat att lagstiftning mot sådan ”propaganda” är på väg att läggas fram.

Dumans talman Vjatjeslav Volodin påstår via sociala medier att det finns stora grupper som ”visar respektlöshet mot moderskap och faderskap, aggressivitet mot gravida kvinnor och barn, och mot personer med stora familjer”.

De kommande lagförslagen sätts i samband med den tidigare införda lagstiftning som förbjuder ”hbtq-propaganda” i bred mening, och motiveras som åtgärder för starkare kärnfamiljer. Straffen kan enligt Volodin bli böter på upp till 400 000 rubel, motsvarande drygt 40 000 kronor, för privatpersoner.

Rysslands födelsetal har varit nedåtgående sedan 1990-talet och president Vladimir Putin har tagit flera politiska initiativ som ska få kvinnor att föda fler barn, vilket han beskriver som avgörande för det ryska folkets framtid.

– Att höja födelsetalen är så klart av högsta prioritet för hela regeringen och hela landet. Därför måste man göra allt som krävs för att höja födelsetalen och allt som förhindrar det måste, så klart, försvinna ur våra liv, sade Putins presstalesperson Dmitrij Peskov till ryska medier förra veckan.