Norge vill stoppa ”handelsläckaget” till Sverige
”Det är bråttom”
Uppdaterad 2022-05-30 | Publicerad 2022-05-29
STRÖMSTAD/STOCKHOLM. På Kristi himmelfärdsdag hade köpcentret Nordby vid norska gränsen omkring 40 000 besökare.
Nu vill norskt näringsliv strypa gränshandeln.
– Det finns ingen anledning att ge Systembolaget och Sverige våra jobb och pengar, säger Ingunn Jordheim, generalsekreterare vid Föreningen för vin- och spritleverantörer, till Dagbladet.
Under pandemin kunde norrmännen inte längre ta sig till Sverige för att köpa billig alkohol, tobak och framför allt livsmedel. Det resulterade i att den norska dagligvaruhandelns omsättning rusade upp med 20 procent i många delar av landet.
Nu vill norskt näringsliv behålla de goda siffrorna och införa regleringar för att minska ”handelsläckaget” till Sverige, det rapporterar Dagbladet.
Enligt en färsk rapport från Statistiska centralbyrån i Norge handlade landsmännen för över två miljarder kronor i Sverige sedan gränsöppningen i februari.
– Dessa siffror visar tydligt att gränshandeln är på väg tillbaka till samma nivå som före pandemin. Vi ser också en storskalig export av jobb ut ur landet, säger Anne-Cecilie Kaltenborn, vd för norska arbetsgivarorganisationen NHO, till Dagbladet.
Bara på Kristi himmelfärdsdag hade köpcentret Nordby, fem kilometer från norska gränsen, 40 000 besökare som gav en total omsättning på drygt 25 miljoner kronor. Och på Systembolaget i centrala Strömstad var nio av tio kunder norska.
Förlorade hela kundkretsen på ett dygn
Tre minuters bilväg från den norska gränsen nära Strömstad ligger Tobaksvagnen. I år firar gränsbutiken, som säljer allt i från tobak till godis, 40 år. Men i bagaget ligger en pandemi som höll på att ta kål på hela verksamheten.
– Det blev som en spökstad här. Vi gick från ganska ordentligt bra försäljning till i stort sett noll. 90–95 procent av våra kunder försvann på ett dygn, säger Henric Axelsson, ägare till Tobaksvagnen.
Under pandemin följde Axelsson både Norges och Sveriges veckovisa presskonferenser slaviskt. Allt för att få det minsta hopp om att gränsen skulle öppna upp igen.
I dag, två år senare, har norrmännen hittat tillbaka till handelsplatsen och försäljningen blomstrar.
– Nu är det uppe och rullar, full fart. Det är jättepositivt för oss, säger Henric Axelsson.
”Siffrorna har funnits där hela tiden”
Frågan om gränshandeln har varit uppe på tapeten i flera gånger tidigare. Men nu verkar norska regeringen ha vaknat efter att ha sett den verkliga påverkan ”handelsläckaget” har på det norska näringslivet.
"Regeringen kommer att se över gränshandelsproblematiken i ljuset av coronapandemin och från andra länder, som Danmark, och föreslå konkreta åtgärder som minskar gränshandeln och stärker konkurrenskraften för norskt näringsliv”, står skrivet på Hurdalsplattformen.
Ingudd Jordheim, generalsekreterare vid Föreningen för vin- och spritleverantörer, är tydlig med vad de tycker behövs.
– Det har vi sagt i många år. Man måste göra något åt alkoholskatterna. Till att börja med bör man sluta med indexeringen som görs varje år. Det gör att avståndet till svenska priser ökar, säger Jordheim till tidningen.
Men Henric Axelsson verkar inte förvånad över Norges smärre panik.
– De som jobbar för att bli av med gränshandeln har gjort såhär i alla år. Siffrorna har ju funnits där hela tiden, men nu kan man ju ta på dem på ett annat sätt. Så nu blir det kanske ett lite hårdare tryck från dem, säger han.
”Något de aldrig kommer klara”
Heide Bergfald åker ofta över till Sverige för att handla livsmedel, så som ägg, margarin och mjölk.
– Det är mycket, mycket billigare här. Även om priserna går upp i Sverige lönar det sig ändå, säger Heide Bergfald.
Vad tycker du om att de norska politikerna vill begränsa gränshandeln?
– Det har de sagt länge och det är något de aldrig kommer kunna klara så länge vi har möjligheten att resa över.