Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Familjen ska utvisas efter 15 år: ”Drömmer mardrömmar”

Publicerad 2021-09-26

Eliza Berisha, 14, och hennes lillasyster Enisa, 12, har levt hela sina liv i Sverige.

Nu lever de gömda från myndigheterna.

Efter 15 år ska deras familj utvisas till Kosovo – där de två flickorna aldrig varit.

– Det känns konstigt, vi har ju inte gjort någonting fel, säger Enisa Berisha.

Sedan snart två veckor lever familjen Berisha inte längre i Vimmerby, där barnen gått i skolan, pappa Halil jobbar i äldreomsorgen och där de är med i den lokala frikyrkan. Efter ett utvisningsbeslut från Migrationsverket lever de gömda någonstans i Västsverige.

De har fått hjälp med en tillfällig bostad utanför en tätort där de sover på madrasser på golvet.

– Jag saknar Vimmerby, att gå i skolan och att vara med mina kompisar. De gjorde mina dagar och fick mig att skratta, säger 12-åriga Enisa Berisha.

Familjen lever gömd någonstans i Västsverige.

Enligt Migrationsverkets beslut får familjen inte stanna i Sverige. De ska återvända till Kosovo, efter 15 år.

Egentligen är det bara mamma Shpresa, pappa Halil och storebror Alkind, 18, som skulle återvända. Eliza och Enisa har aldrig satt sin fot i landet.

”Vet ingenting om Kosovo”

De föddes ett och tre år efter att familjen kom hit.

– Vi pratar svenska och går i skolan här, jag vet ingenting om Kosovo. Jag drömmer mardrömmar om att gränspolisen kommer och tar oss till en plats vi aldrig varit på, säger Eliza.

Shpresa och Halil Berisha flydde från Kosovo 2006 med den då tre år gamla Alkind efter en händelse som Shpresa ännu inte kommit över. En dag när hon var på väg till sitt jobb på en utländsk hjälporganisation dök tre maskerade män upp.

– De utsatte mig för ett grovt övergrepp så min bebis i magen dog.

Föräldrarna tog emot dödshot när de konverterade från islam till kristendom.

Halils familj ansåg att Shpresa skändat deras heder och paret valde att fly. Hoten och rädslan för släktingarna i Kosovo fortsatte och blev direkta dödshot när paret efter några år i Sverige konverterade från islam till kristendom.

”Vill bara ha säkerhet”

Men enligt Migrationsverket har familjen inte tillräckliga skyddsskäl och de fick sitt första avslag 2008. Trots det har de stannat och ansökt på nytt, i hopp om att få ett ja.

– När vi tänker positivt brukar vi prata om hur det blir när vi får egna rum och hur vi ska dekorera dem. Men det är svårt att tänka så nu, säger Eliza.

18-åriga Alkind drömmer om att bli sjuksköterska om han har en framtid här. Hans yngre systrar kan inte komma på vad de drömmer om, mer än att få uppehållstillstånd.

Syskonen Alkind, 18, Eliza, 14, och Enisa, 12.

– Det känns konstigt. Det finns människor som begår brott och inte kan utvisas av Migrationsverket, men vi får inte vara kvar. Vi har ju inte gjort någonting fel, säger Enisa.

15 år har gått. I vissa perioder har de kunnat leva som andra, andra perioder har de levt gömda. Ovissheten tär på barnen som psykiskt mår väldigt dåligt, säger Shpresa.

Men alternativet, att åka tillbaka efter avslagen, har aldrig funnits, menar hon.

– Jag vill ha säkerhet för mina barn, då är det här livet i Sverige bättre.

Bryter mot Barnkonventionen

Ruth Nordström, advokat på Människorättsadvokaterna och familjens ombud, har ansökt om verkställighetshinder, att utvisningen inte ska genomföras. Det med hänsyn till barnens psykiska ohälsa.

Att utvisa dem skulle enligt Nordström strida mot FN:s barnkonvention, som sedan 2020 är svensk lag. Hon hänvisar till ett liknande fall som DN skrivit om då en 14-årig flicka och hennes familj från Libanon fick stanna, slog Migrationsöverdomstolen fast.

– Hon var född och uppvuxen här precis som Eliza och Enisa. Där ansåg man att den starka anknytningen till Sverige gjorde att utvisningen stred mot Barnkonventionen.

Hon fortsätter:

– Vi anser att en utvisning strider mot Barnkonventionen och Europakonventionen. Gör man en samlad bedömning av alla omständigheter så skulle de nå upp till tillräckliga skäl för att få stanna: deras allvarliga hälsotillstånd, starka anknytning till Sverige och det personliga hotet som de har riktat mot sig i Kosovo.

Att ha levt länge i Sverige som barn är i sig inte en grund får att få stanna här, enligt Migrationsverket.

Migrationsverket: Måste lämna landet

Migrationsverket har prövat familjens fall tre gånger och gett avslag samtliga gånger, något som även domstolar slagit fast. Robert Haeck, presskommunikatör, säger att han förstår att beskedet är tungt för familjen.

”Det beslut som familjen fått innebär att de måste lämna landet, det finns dock inga hinder för dem att från hemlandet ansöka om arbetstillstånd”, skriver han i ett mejlsvar.

Enligt honom ska myndigheten alltid ta hänsyn till Barnkonventionen när barn berörs. Men att ha levt länge i Sverige som barn är i sig inte en grund får att få stanna här, skriver han.

”Det sker en individuell bedömning i varje ärende. Onekligen har barnen en anknytning till Sverige. Däremot anser Migrationsverket att anknytningen till föräldrarna är starkare och viktigare.”