Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Förlängd tid för att lämna in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen

Uppdaterad 2013-10-18 | Publicerad 2013-10-14

Arbetslösa som har eller söker a-kassa får ytterligare två dagar på sig att lämna in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen.

Ett tekniskt fel har nämligen gjort att inlämningen legat nere under flera timmar.

– Eftersom det var ett stopp i tekniken har vi skjutit på inlämningsdatumet, säger projektledaren Göran Åhman.

I dag skulle egentligen har varit sista dagen för arbetslösa som har eller söker a-kassa att lämna in sin första aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen.

Kravet på aktivitetsrapportering är nytt och de 150 000 arbetslösa med a-kassa är först ut av alla arbetslösa med att lämna in sina rapporter.

Men systemet har legat nere under måndagen, som var tänkt som den sista dagen för inlämning, och därför förlängs inlämningstiden till den 16 oktober klockan 24.00.

– Vi hade ett tekniskt missöde i natt tyvärr. Det ska korrigeras nu. Men eftersom vi haft stopp i rapporteringen ett par timmar har vi beslutat att människor får möjlighet att skicka in rapporten under två dagar till, säger Göran Åhman, projektledare för införandet av aktivitetsrapporter. 

Knappt hälften har lämnat in

Han uppger att ungefär 70 000 personer av de sammanlagt 150 000 arbetslösa med ersättning har lämnat in sina rapporter hittills.

Åhman tror att de flesta lämnar in sin rapport i sista stund.

Risken finns annars att den sökande varnas och mister sin a-kassa.

– Men ungefär hälften av den här gruppen får eller söker inte a-kassa utan får kanske andra typer av ersättning, från kommunen. Då kan det vara så att de inte lämnar in rapporten i tid. Men vi vill fortfarande ha deras rapporter så dem får vi prata med i så fall.

Redan i början av rapporteringstiden upptäcktes ett tekniskt fel, så att nästan 8 000 sökande fick förlängd inlämningstid till november, för att inte riskera att bli av med sin a-kasseersättning.

– De ska inte behöva lida för ett systemfel hos oss, säger Göran Åhman.

Får inga extra pengar

Det är sedan tidigare känt att myndigheten har svårt att hinna med kravet på de nya aktivitetsrapporterna, som alla arbetslösa, sammanlagt en halv miljon människor i dagsläget, ska börja lämna in. De olika grupperna har delats upp, och sista-datum för de senare grupperna har skjutits upp för att underlätta hanteringen. Personal från Arbetsförmedlingens huvudkontor har blivit ombedd att besöka lokala kontor och bistå med rapporteringshjälp.

Några extra pengar för det nya systemet har Arbetsförmedlingen inte fått av regeringen, som beslutat om det nya kontrollsystemet. Göran Åhman tror att man ska klara av den nya arbetsbördan ändå, även om det redan uppstått en del problem i början.

– Det hoppas vi. Det är ett stort uppdrag för oss. Samtidigt blir det väldigt positivt för oss att ha ett enhetligt standardiserat sätt där kunderna kan lämna in uppgifterna.

Riskerar förlora a-kassa

På Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO) växer oron för att arbetslösa inte har hängt med i förändringarna – och därmed kan riskera att i längden förlora sin a-kassa.

– Det är klart att man är orolig och funderar på att det är så många som nästan 90 000 som ännu inte lämnat in sin rapport, Katarina Mattsson, biträdande kanslichef på SO.

Hon är också skeptisk till att det varit flera tekniska problem under den första perioden av aktivitetsrapportering.

– Det har varit mycket som inte fungerat den första månaden. Ur den enskildes perspektiv är det till exempel inte bra att det lämnats ut olika budskap om sista inlämningsdatum.

I mars 2014 ska samtliga arbetslösa ha slussats in i det nya systemet för aktivitetsrapportering.