Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Föds på flykt – lever i misär

Uppdaterad 2013-10-11 | Publicerad 2013-10-09

12 000 saknar element, toaletter och skola: Extra farligt för gravida och nyfödda

Sverige har tagit emot omkring 15 000 syriska flyktingar, flest i hela Europa. I Norge, Danmark och Finland har 3 500, 730 respektive 70 syrier beviljats asyl.

Det pratas om flyktingströmmar, men en försvinnande liten andel av det krigsdrabbade folket har råd att ta sig till Europa.

Majoriteten hamnar i Libanon,  Jordanien, Turkiet och Irak.

Aftonbladets Carina Bergfeldt är på plats i norra Irak, där 200 000 syrier trängs för att få något att äta, dricka och någonstans att sova.

Så många har flytt Syrien, enligt siffror från UNHCR.

KAWERGOSK. Den 15 augusti fanns här ingenting.

Sedan den 17 augusti finns en flyktingstad med 12 000 invånare.

På en plats utan element, dit vintern är på väg, där varje person får två bitar bröd om dagen och det går sju familjer per toalett, föds nu 50 barn.

Varje månad.

– Det är extra farligt för gravida och nyfödda, säger Jeffrey Bates, kommunikationschef vid Unicef, till Aftonbladet.

Bebisens skrik hörs knappt.

Alla ljuden i Kawergosk överskuggar spädbarnet.

En grävskopa som fortsätter att bygga det ofärdiga flyktinglägret. Generatorer som skapar ström åt alla mobiler som ringer för att ha koll på anhöriga på andra platser. En lastbil som ska tömma toaletterna. 7 200 barn som som inte har någon skola att gå till. 4 800 människor utan arbete.

Och mitt i allt, om man lyssnar noga, Ayshas gråt.

Hon är en månad gammal. Född till ett liv som flykting.

Rädd för framtiden

Hennes mamma, Ralia Ibrahim, 29, lugnar henne och räcker sedan över barnet till Unicef-arbetaren Hader Yusuf, 19, som ska registrera den papperslösa flickan.

– Vi skulle fly, men så kom Aysha. Vi fick vänta två dagar efter förlossningen trots att bomberna föll, jag var för dålig, säger Ralia Ibrahim.

Hon berättar om resan. Flera timmar i en bil på skumpiga vägar. Sedan timmar till fots.

– Jag höll Aysha mot min famn och grät hela vägen när vi gick. Jag hade så ont i ryggen, säger hon.

Nu vill hon att dottern ska få vaccin, att hon ska få papper. Att hon ska bli någon.

– Jag är så rädd för hennes framtid. Vi har inte ens kläder åt henne för vintern.

Hon är inte ensam om att frukta den annalkande kylan. Tusen nya flyktingar passerar gränsen mellan Kurdistan och Syrien varje dag. Majoriteten av dem har bara kläderna på kroppen. Varje kvinna i lägret tar upp samma problem. När de flydde var de 45 grader varmt. Nu är det 15 grader kallare. Om några veckor har temperaturen gått ned tio grader till. Då kommer deras barn att börja frysa. Sedan går den ned tio grader till. Till sist är det nollgradigt.

Börjar gråta

– Vinterkläderna var för tunga att bära, säger Sahida Hamed när hon lägger en filt över sin sovande bebis. Rozel är 15 dagar gammal. Sahida Hamed flydde när hon var i nionde månaden. Hon födde honom själv i ett främmande land. Hon börjar gråta när hon försöker beskriva förlossningen.

– Hur kan jag någonsin förklara hur det är att föda sitt barn på det viset? Hur ensamt och otäckt det var. Allt jag tänkte var att inget fick hända honom, jag var så rädd.

Precis som Ralia Ibrahim är Sahida Hamed mest orolig över hur sonen kommer att hantera vintern.

Regnet skulle ha börjat falla runt den femte. Och med det kommer översvämningarna. Sedan kylan. Och till sist sjukdomarna. Difteri, bronkit, lunginflammation, som varken Aysha eller Rozel har bra immunförsvar mot.

– Vintern blir extra farlig för gravida och nyfödda, säger Jeffrey Bates, kommunikationschef vid Unicef, till Aftonbladet.

– Att förbereda för den är vår högsta prioritet. Flyktingarna behöver allt, verkligen allt. Kläder, skor, jackor, filtar, element. Vi försöker frakta 8 000 speciella värmeplagg för nyfödda till lägren.

Hur långt räcker det?

– Vi hoppas på att kunna rädda 30 procent av de riktiga svåra fallen.

Miljontals i behov av akut hjälp

Inbördeskriget i Syrien inleddes under den arabiska våren 2011. Nu är konflikten inne på sitt tredje år och situationen är akut. Över 100 000 människor har mist livet och enligt FN:s flyktingorgan UNHCR befinner sig just nu över två miljoner syrier på flykt i grannländerna.

Mer än tre fjärdedelar av dem är kvinnor och barn. Ytterligare 6,8 miljoner människor är på flykt inom landet.