Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Tymosjenko bricka i dragkamp mellan EU och Ryssland

Tiden rinner snabbt ut för Ukrainas val mellan öst och väst

Ska Ukraina bli en del av Västeuropa eller åter liera sig med Ryssland?

Dragkamp med inslag av smutsigt spel pågår för fullt mellan EU och Putin.

Med fängslade Julia Tymosjenko som den avgörande brickan.

Tiden är snabbt på väg att rinna ut. Ukraina måste bestämma sig före EU-toppmötet i Vilnius om en dryg vecka. Då är tanken att den forna Sovjetrepubliken ska skriva under ett associationsavtal med EU.

Men Ukraina har fortfarande inte uppfyllt EU:s viktigaste krav. Frisläppandet av förre premiärministern Julia Tymosjenko. Tymosjeno är starkt förknippad med den orangea revolutionen då landet frigjorde sin från Ryssland.

Hon dömdes 2010 i en politisk rättegång vars främsta syfte var att röja undan henne som farlig motståndare till nuvarande premiärministern Viktor Janukovitj vid nästa val. Medan Janukovitj givetvis hävdar att domen mot henne för maktmissbruk var juridiskt oklanderlig.

Ryggsmärtor

Sedan Janukovitj vänt sig mot väst har regimen sänt ut signalen att man är beredd att lösa fallet Tymosjenko i utbyte mot ett avtal med EU men den senaste veckan har attityden plötsligt svängt. De flesta hade förväntat sig att parlamentet i förra veckan skulle ha godkänt en ny lag som gjort det möjligt för Tymosjenko att resa till Tyskland för medicinsk vård. Hon har inifrån fängelset länge klagat på kroniska ryggsmärtor.

Lagen var en kompromisslösning. Att låta henne resa utomlands för medicinsk vård skulle ge henne friheten men samtidigt förhindra en politisk comeback på hemmaplan.

Men omröstningen sköts upp.

I morgon sammanträder det ukrainska parlamentet igen och EU hoppas att lagen då ska godkännas. Annars hamnar både EU och Ukraina i ett prekärt läge.

Avgörande

EU vill gärna ta upp Ukraina i den europeiska gemenskapen även om fullt medlemskap ännu dröjer. Men man kan inte gärna skriva på associationsavtalet om ett av de viktigaste förhandskraven inte uppfylls. Vissa medlemsländer tycker att EU ska skriva på avtalet även om Tymosjenko inte släpps eftersom Ukraina annars riskerar att hamna i Rysslands grepp igen. Men det blir i praktiken omöjligt eftersom alla 28 medlemsländer måste godkänna Ukraina.

För Ukrainas del är valet avgörande för framtiden. I praktiken är det ett val mellan öst och väst. Ett val mellan återgången till det gamla eller en mer lovande framtid.

Ett avtal med EU skulle ge stora ekonomiska fördelar och dessutom ge ett starkare skydd mot mäktiga grannen Ryssland.

Halvhemlig

Men president Vladimir Putin släpper inte den före detta Sovjetrepubliken till västlägret utan kamp. Med en blandning av lockrop och hot försöker han få med Ukraina i en rysk tullunion istället, där hittills bara Kazakstan ingår.

Moskva hotar med att stänga av gaskranen till Ukraina i vinter. Man har stoppat all import av ukrainsk choklad och järnvägsvagnar under märkliga förevändningar.

Tidigare den här månaden reste Janukovitj på en halvhemlig resa till Moskva för att träffa Putin. Sedan han kom tillbaka har Ukraina signalerat ovilja att släppa Tymosjenko. Men vad som sades vid mötet är fortfarande okänt.

Kanske försöker Janukovitj spela ut de båda sidorna mot varandra för att nå fördelar från bägge.