Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Martin, 26, skickades hem med magmedicin - dog

Uppdaterad 2013-11-20 | Publicerad 2013-11-19

Martin Fredriksson hade trippel hjärtrytm, högt blodtryck och kraftig puls när han kom till akuten. Han skickades sedan hem – dagen efter stannade hans hjärta.

Martin Fredriksson, 26, hade trippel hjärtrytm, högt blodtryck och kraftig puls när han kom till akuten.

Men han skickades hem.

– Han ville inte bråka och tjafsa, säger hans mamma.

Dagen efter var Martin död.

I slutet av september kom 26-årige Martin Fredriksson in till akuten i Piteå. Han kände smärtor i magtrakten. Läkaren som undersökte honom konstaterade att han hade rubbad hjärtrytm, högt blodtryck och kraftig puls, berättar Martins mamma.

Skickades hem med magmedicin

Men läkaren valde att inte lägga in Martin Fredriksson. I stället ombads han att besöka en vårdcentral på måndagen, tre dagar senare - för att undersöka om han hade magsår.

Han fick åka hem med magmedicinen Lanzoprazol. Läkaren ska också ha sagt till honom att börja äta Seloken Zoc mot sitt höga blodtryck igen.

– Martin var ingen stridig person. Han ville inte bråka och tjafsa som en annan skulle gjort. Han sa: "De lyssnar inte riktigt på hur jag känner", säger Martin Fredrikssons mamma.

Beslutet att skicka hem Martin Fredriksson blev ödesdigert. Dagen därpå rasade han ihop. Martins flickvän ringde efter ambulans.

Efter en timmes hjärt- och lungräddning var allt över.

Martin Fredriksson dödförklarades klockan 14.40 lördag 28 september. Han hade fått en hjärtinfarkt.

"Övertygad att han klarat det"

– Jag kan inte sova ordentligt. Jag kan nästan inte fungera som vanligt när jag tänker på att Martin skulle kunna ha levt i dag. Jag väntar fortfarande på att han ska komma hem, säger hans mamma.

Hon är kritisk till hur akutsjukvården i Piteå har agerat. Därför har hon anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Hade de tagit in honom på fredagen är jag övertygad om att han klarat det. För mig ser det ut som att han var en ganska frisk 26-åring i övrigt. Han fick ett hjärtstillestånd. Men det var ju påbörjat redan när han besökte akuten.

Sjukhuset utreder ärendet

Rose-Marie Näslund, patientsäkerhetssamordnare på Norrbottens läns landsting, har inlett en utredning i ärendet.

– Det är oerhört tragiskt och vi lider med de anhöriga, säger hon.

Ett analysteam försöker återskapa vad som har hänt under Martin Fredrikssons sjukhusbesök och ser om de kan hitta några brister i behandlingen.

– Vi försöker handla snabbt, men det är en mängd personer som ska skriva yttringar, vi ska ha in rutiner, och få in yttringar från anhöriga. Så det kan ta ett par veckor innan vi har fått ihop det hela.

Varför skickar man hem en patient med rubbningar i hjärtrytmen och högt blodtryck?

– Jag kan inte gå in på några detaljfrågor.

Först när utredningen är klar kommer chefsläkaren bedöma om en anmälan enligt Lex Maria ska upprättas.