"Storbritannien driver hemlig spionbas"

Uppdaterad 2013-08-23 | Publicerad 2013-08-22

David Miranda, pojkvän till Guardian-journalisten Glenn Greenwald (till vänster), kvarhölls på Heathrow med hänvisning till antiterrorlagen.

Storbritannien har en hemlig avlyssningsbas i Mellanöstern.

De uppgifterna publicerar The Independent - och hänvisar till dokument som läckts av den amerikanske säkerhetsanalytikern Edward Snowden.

Den hemliga övervakningsstation ska ha kapacitet att fånga upp telefonsamtal, e-post och annan internetttrafik, skriver The Independent.

Informationen samlas in genom buggning av fiberoptiska undervattenskablar och analyseras sedan av den brittiska signalspaningsbyrån GCHQ - som därefter uppges dela med sig av den insamlade informationen till USA och andra underrättelsetjänster.

Kan avlyssna ubåtar

The Independent avslöjar inte i vilket land den hemliga avlyssningsstationen finns och uppger inte heller hur den fått uppgifterna från Snowdens material.

Tidningen uppger att den brittiska regeringen ser spionbasen som en nyckelspelare i "Kriget mot terrorn" i och med att den erbjuder ett system för tidiga varningar för potentiella attacker runt om i världen. Systemet anses vara särskilt värdefullt eftersom också ubåtar i området kan avlyssnas, uppger The Independent.

Inleder brottsutredning

Avslöjandet kommer bara timmar efter att den brittiska polisen meddelade att en brottsutredning har inletts kring dokument som hittats efter analys av David Mirandas dator och USB-minnen.

David Miranda är pojkvän till The Guardian-journalisten Glenn Greenwald som först skrev om USA:s övervakningsprogram baserat på den avhoppade säkerhetsanalytikern Edward Snowdens uppgifter, kvarhölls på Heathrow med hänvisning till antiterrorlagen.

Han släpptes efter förhör utan att anklagas för något - men hans mobiltelefon, bärbara dator, kamera, datorminne och dvd-filmer konfiskerades av myndigheterna, uppgav The Guardian.

”Kan riskera människoliv”

Nu har den brittiska polisen avslöjat fler detaljer om den hårt kritiserade utredningen av David Miranda.

Enligt Reuters hävdar polisen att materialet som beslagtogs var "mycket känsligt" och hade kunnat riskera människors liv om det offentliggjorts.

– Därför har polisen inlett en förundersökning, säger Jonathan Laidlaw, jurist på Londonpolisen.

David Miranda är brasiliansk medborgare och agerade enligt Reuters kurir för dokument mellan Glenn Greenwald och en journalistkontakt till Edward Snowden i Berlin.

Guardian bemöter anklagelserna

The Guardian gick på torsdagen ut med ett uttalande där man slår fast att Miranda var involverad i legitimt journalistiskt arbete när hans tillhörigheter tog i beslag och han kvarhölls.

– Vi är djupt oroliga över att dagens beslut tillåter polisen att undersöka journalistiskt material från David Miranda utan något som helst rättsligt stöd, skriver tidningen på sin webplats enligt Reuters.