Därför trotsar Nordkorea världen - gång på gång

Varför gör dom på detta viset?

Den ständiga frågan varje gång Nordkorea trotsar världssamfundet.

I ett extremt slutet land som Nordkorea är det inte lätt att veta svaret. Men det är förmodligen mer rationellt än vi inbillar oss.

Till att börja med har landet en ny regim under diktatorn Kim Jong-un. Han vill givetvis visa sig på styva linan. Det är också nästan precis ett år sedan han pappa Kim Jong-il dog. Uppskjutningen är ett sätt att hedra honom.

Men allt det där är kosmetika.

Det verkliga skälet hänger ihop med regimens förmåga att överleva.

Nordkorea anses ha ett antal enkla kärnvapen. Men de har inga raketer som kan gå tillräckligt långt för att hota exempelvis USA.

Syftet med nattens uppskjutning och de fem tidigare försöken som gjorts sedan 1998 är att få fram en långdistansraket som på ett tillförlitligt sätt kan fälla en atombomb över USA. Lyckas Nordkorea med det har man i praktiken skaffat sig en mycket effektiv livförsäkring mot en amerikansk attack.

Invaderade

Det har inte undgått Nordkorea hur USA invaderade Irak för att göra sig kvitt vad man påstod vara ett hot från landets massförstörelsevapen. George W Bush utnämnde Nordkorea till en av tre skurkstater.

Nu ser man i Pyongyang hur USA hota med ett militärt ingripande mot Iran om man fortsätter försöken att skaffa sig kärnvapen.

Nordkorea anses redan ha ett antal färdiga kärnvapen vilket visat sig vara ett bra sätt att hålla omvärlden i skräck.

Försöker man tränga in i den nordkoreanska diktaturens huvud är det rätt lätt att se hur de kan känna sig hotade av omvärlden. Landet är sedan länge en särling i det internationella umgänget. En kvarleva från en svunnen era.

Nästan alla gammelkommunistiska diktaturer har bitit i gräset. Nordkorea har på något underligt sätt lyckats överleva. Men bortsett från sin enda vän Kina är man totalt isolerad av omvärlden.

Vilket har det goda med sig att man fullständigt kan strunta i världens protester.

Livförsäkring

Vill regimen överleva på sikt måste de ta till extraordinära åtgärder. Kärnvapenkapaciteten är på sitt absurda sätt både en livförsäkring och ett sätt att pressa omvärlden till eftergifter.

Annars kan det ju tyckas rätt underligt att en nation som inte ens kan föda sin egen befolkning satsar miljarder på att utveckla avancerad raketteknik och bygga kärnvapen.

I år har det stalinistiskt styrda landet än en gång drabbats av hungernöd efter att skörden slagit fel igen. Miljoner nordkoreaner har fullt sjå att överleva för dagen.

Ändå kommer nattens uppskjutning att stärka regimen. Den här gången lyckades man av allt att döma få upp en satellit i en bana runt jorden. Raketen uppträdde som den skulle. I motsats till fiaskouppskjutningen i april då raketen snabbt trillade ner i havet.

Nu har den unge diktator Kim Jong-un visat att landet har tillgång till både kärnvapen och modern raketteknik. Något som definitivt kommer att oroa omvärlden.

ANNONS