Uteslutningsärende mot SD-trion

Publicerad 2012-11-19

Christian Westling, Kent Ekeroth och Erik Almqvist.

Nu utreder Sverigedemokraternas medlemsutskott om SD-trion Almqvist, Ekeroth och Westling ska kastas ut ur partiet efter filmskandalen.

Men trots att partistyrelsen träffas på måndag kan svaret dröja till i vår.

– Utskottet öppnar alltid utredningar när medlemmar förekommer i tveksamheter i media, säger Martin Kinnunen, pressekreterare (SD) till Aftonbladet.

Sverigedemokraternas partistyrelse sammanträder i riksdagen på måndag om en vecka. Men frågan om Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling har någon framtid som medlemmar i SD efter filmskandalen kommer troligen inte att behandlas där, enligt Svenska Dagbladet.

Detta trots att partistyrelsens medlemsutskott på eget bevåg nu öppnat ett uteslutningsärende mot trion. Något som bland annat Allan Jönsson, SD-företrädare i Bjuv, tidigare krävt.

Dröjer till i vår

Men det lär dröja innan utredningen kommer med sitt svar.

– Utskottet hinner inte utreda frågan klart innan måndag nästa vecka. Bland annat ska de skicka brev till de som prövas, som ska ha tid att komma in med sina svar och ge sin syn på saken, säger Martin Kinnunen till SvD.

När Aftonbladet når Martin Kinnunen tonar han ner frågan om att medlemsutskottet har öppnat ett ärende mot SD-trion. Han menar att det är en ren rutinåtgärd som alltid sker när medlemmar hamnat i trubbel i media.

Erik Almqvist och Christian Westling meddelade i förra veckan att de lämnar alla sina uppdrag i SD omedelbart, men att de har som avsikt att fortsätta som medlemmar. Kent Ekeroth har däremot ännu så länge enbart tagit en time-out.

Åkessons svärmor tar över

Som Aftonbladet kunde berätta i fredags har Erik Almqvist tillfälligt ersatts i finansutskottet av Johnny Skalin, som hade samma uppdrag fram till i januari i år. Kent Ekeroths uppdrag som rättspolitisk talesperson har Jimmie Åkessons egen svärmor, Margareta Larsson före detta Sandstedt, tillfälligt tagit över.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Marie Edenhager, ordförande i partistyrelsens medlemsutskott, utan resultat.