Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Fullt krig – efter spruckna pakten

Uppdaterad 2013-02-06 | Publicerad 2013-02-05

Efter att jobbpakten kollapsade är relationerna mellan arbetsmarknadens parter sämre än på länge.

Nu går Svenskt Näringsliv till hård attack mot LO.

– Det förtroende som Karl-Petter Thorwaldsson byggde upp när han tillträdde har naggats rejält i kanten, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

När Karl-Petter Thorwaldsson tillträdde som ny LO-ordförande förra året så signalerades en nytt och trevligare tonläge mellan arbetsmarknadens parter. Under Almedalsveckan gjorde LO-basen och Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström gemenamma utspel om utmaningar som förenade de båda.

Men sju månader senare är det ett helt annat ljud i skällan. När LO i januari presenterade sitt förslag på hur vinsterna inom välfärden ska begränsas var Urban Bäckström långt i från nöjd.

I förra veckan kollapsade förhandlingarna om den omskrivna jobbpakten, den tänkta uppgörelsen om ungdomsjobben mellan regeringen, LO och Svenskt Näringsliv. Dagarna som följde så kastade facket och arbetsgivarna hårda anklagelser mot varann om vems fel det var att pakten inte blev verklighet. För några dagar sedan inleddes årets avtalsrörelse, där lönerna för flera miljoner svenskar ska bestämmas. Samtidigt är relationerna mellan parterna på central nivå frostigare än på mycket länge.

Hårt angrepp

I dag går Svenskt Näringsliv till hårt angrepp mot LO, bland annat på grund av jobbpakten.

– Att gå ut så kraftfullt och försöka lägga skulden på oss, när det i själva verket var de själva som satt oss i en omöjlig sits, det är naturligtvis inte bra för relationen mellan parterna. En del av det hopp och tillit som Karl-Petter Thorwaldsson byggde upp när han tillträdde har naggats i kanten, säger Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren.

Samtidigt är frustrationen dessutom stor hos arbetsgivarna då man tycker att flera LO-förbund krävt för höga löneökningar inför avtalsrörelsen.

– Man kräver mer nu i ett läge där ekonomin är mycket sämre än när vi slöt avtal på förra gången. LO säger som vanligt att det är ett uttryck för samhällsansvar. Men det vore mer klädsamt om man någon gång försökte lägga sig kring de nivåer som Konjunkturinstitutet och Riksbanken definierar som bäst för den ekonomiska utvecklingen. Deras beteende är inte schysst, säger Ågren.

Samtidigt som parterna redan träter har avtalsrörelsens första ordentliga konflikt brutit ut. Svenska Elektrikerförbundet har varslat om strejk eftersom de vill behålla de inkasseringsavtal som finns i branschen. Enligt arbetsgivarsidan handlar det om att företagen i branschen ska betala en avgift till facket som ska gå till att kontrollera så att ackordlönerna som betalas ut blir rätt.

”Helt unikt”

Men enligt Christer Ågren på Svenskt Näringsliv så går pengarna till något helt annat.

– Det är fullkomligt absurt att arbetsgivarna ska betala för fackens verksamhet. I skenet av att pengarna används till en legitim verksamhet så tar man ut mycket mer pengar som man använder till att allmänt finansiera den fackliga verksamheten, säger han.

Han är tveksam till att LO backar upp kraven och kallar Elektrikerförbundets beteende för "Hoffa-takter".

– Det är helt unikt på svensk arbetsmarknad att man gör så och ett utmärkt exempel på de som verkligen missutnyttjar konflikträtten.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill inte kommentera bråket.

– Vi avböjer att kommentera det Christer Ågren sagt. Vi går i stället vidare och försöker skapa jobb åt unga och att försöka bidra till bra avtal för våra medlemmar i avtalsrörelsen, säger Sigrid Bøe, presskreterare på LO.