Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Systemfel i vården gav William Petzäll mängder med narkotika

Publicerad 2012-11-28

Den ena läkaren visste ­inte vad den andra skrev ut.

Därför kunde riksdagsmannen William Petzäll få tag i mängder av narkotika, enligt kvällens ”Uppdrag granskning”.

– Det här är på tok för mycket, säger överläkaren Britt Vikander, som ­granskat hans journal.

Annika Petzäll minns samtalet med en polis när hon kom hem i september i år.

– Är William död?

– Ja, William är död.

Hennes son, riksdagsmannen William Petzäll, hade precis hittats död i en soffa efter att ha tagit en överdos. I hans blod hittades tre olika narkotikaklassade mediciner.

Saknas register

I kvällens ”Uppdrag granskning” i SVT visas ”Fallet William Petzäll”.

Programmet berättar riksdagsmannens historia: Från uppväxten till hans sverigedemokratiska karriär i ungdomsförbundet, som ­ledamot i kommunfullmäktige i Borås och riks­dagen, och hans sista tid som politisk vilde. Fram ­träder en bild av en ung man som missbrukat sedan de ­tidiga tonåren.

– Jag jobbade hårt ensam och det är klart att det fattades en pappa i vissa sammanhang, säger Williams mamma Annika Petzäll i programmet.

”Uppdrag granskning” har tagit del av alla Petzälls journaler och avslöjar ett systemfel inom vården – där den ena läkaren inte vet vad den andre gör och alla ­skriver ut stora doser av starkt beroendeframkallande mediciner.

– Alla har inte samma journalsystem, säger Britt Vikander, överläkare på Sabbatsbergs sjukhus, till ”Uppdrag granskning”.

Hon berättar att det inte finns något gemensamt ­register där läkarna kan gå in och titta:

– Man kan besöka flera olika­ läkare i Stockholm under­ samma dag.

”Borde fått samtal”

William Petzäll, som i tonåren haft så stora problem med alkohol att han fått ­Antabus inopererat, fick några dagar före valet 2010 utskrivet 200 tabletter av den narkotikaklassade bensodiazepinen Xanor.

Det blev enligt programmet början till slutet för den unge politikern. Under en månad besökte han apoteket åtta gånger.

Överläkare Britt Vikander konstaterar att han inte borde ha fått så kraftiga mediciner utskrivna, inte så tidigt och inte så mycket.

– Bensodiazepiner är aldrig ett förstahandspreparat utan alltid ett sistahandspreparat. Först borde man ­erbjudit stödsamtal och ­sedan kanske förskriva ­mediciner som inte är beroendeframkallande, säger hon.

Vädjade om hjälp

Men vårdens missar i historien om den unge riksdagsmannen slutade inte där. När han slutligen själv vädjade om hjälp för att komma ur sitt missbruk hann inte vården med. Det erbjöds aldrig plats på ­något behandlingshem.

William Petzäll hittades död den 1 september. Han blev 24 år gammal.