Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Departmentet fick veta tidigt om Saudibolaget

Publicerad 2012-10-16

Dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors uppgav att han inte kände till FOI:s bulvanbolag.

Nu kan Aftonbladet avslöja att försvarsdepartementet upplystes om planerna på att knoppa av en FOI-anställd som konsult redan 2008.

– Jag önskar jag att jag sett alla röda varningslampor blinka, säger ett tidigare departementsråd.

Förra veckan avslöjade Ekot att generaldirektören på myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, Jan-Olof Lind, redan 2009 kände till bulvanbolaget SSTI för att mörka de politiskt känsliga affärerna med Saudiarabien. Detta trots att försvarsminister Sten Tolgfors innan han avgick uppgav att Lind fick kännedom om bolaget först i mars 2010.

Förre försvarsministern Sten Tolgfors (M) uppgav efter att Ekot avslöjat Saudiaffären, att inte heller han känt till upplägget med SSTI förrän mars 2010.

Nu kan Aftonbladet avslöja att ett departementsråd vid försvarsdepartementet fick höra om planer på att göra FOI:s Dick Sträng till konsult redan 2008.

Ångrar sig

Departementsrådet uppgav nämligen i förhör med Säpo att hon under en middag med en avdelningschef på FOI hösten 2008 fick höra att "modellen" med samarbetet med Saudiarabien inte fungerade och att man skulle kunna "komma att behöva Dick Sträng som konsult".

Det var sedan precis vad som skedde: Dick Sträng, som var anställd på FOI, startade bulvanbolaget för pengar från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, för att kunna hjälpa Saudiarabien med den planerade missilfabriken utan insyn.

Departementsrådet säger till Aftonbladet att hon ångrar att hon inte agerade annorlunda 2008.

– Nu i efterhand, med all den information som finns, önskar jag att jag sett alla röda varningslampor blinka. Det är klart att man skulle ha dragit i alla larmklockor. Men jag tror inte att jag i min vildaste fantasi hade kunnat föreställa mig vad som sedan skulle hända.

Bekräftar "diskussion"

Aftonbladet avslöjade i mars att samma departementsråd begärt in handlingar efter hemliga vapenförhandlingar som hållits med Saudiarabien på FOI:s lokaler 2008, för att inte skulle diarieföras på FOI. Detta var, enligt dåvarande FOI-generaldirektören Madelene Sandström, för att "skydda ministern".

Dagen därpå avgick Tolgfors.

I de tidigare hemliga Säpoförhören bekräftar departementsrådet att "en diskussion" uppstått med Sandström om dokumenten.

Vad handlade diskussionen om?

– Om huruvida diarieföring skulle ske på regeringskansliet eller på FOI. Men vi försod inte varandra i diskussionen.

Vad var det ni inte förstod?

– Jag lyckades nog inte på ett bra och pedagogiskt sätt förklara mitt perspektiv: att den här handlingen hörde till ett ärende som regeringen borde upprätta. Men eftersom jag kände att det väckte känslor så släppte jag frågan.

Men handlingen diariefördes ju aldrig på FOI.

– Som tjänsteman kan man inte ge en myndighetschef råd eller direktiv. Det ligger i myndighetschefens ansvar hur man hanterat dokumentet.

"Inte illvilligt"

I en intervju med Ekot klargjorde en expert på offentlighetsprincipen att handlingen borde ha diarieförts på FOI.

– Det kan ju vara så att det är det juridiskt korrekta. Det här är inte juridiskt lätt och enkelt. Jag är van att se när en handling har inkommit. Om jag är en person som håller i en handling och den glöms kvar, har den då inkommit? Dagligen tror jag tusentals personer inom myndighetssverige försöker hantera det här på ett korrekt sätt. I undantagsfall gör inte alla rätt. I just det här fallet var det inte en illvillig avsikt, säger departementsrådet.

I Säpo:s förhör med en avdelningschef på FOI, uppger han att känsla var att upplägget med SSTI var "förankrat ända upp till ministern". Vad säger du om det?

– För min egen del kan jag absolut dementera kunskap om det, och jag skulle bli mycket förvånad om någon annan känt till mer utöver det som Sten Tolgfors och Ewa Björling redogjort för.

"Departementet visste"

SSTI:s firmatecknare Dick Sträng har, sedan förundersökningen om trolöshet mot huvudman lagts ned av åklagare, tagit del av Säpos förhör.

– En del förvränger saker rätt ordentligt, säger han till Aftonbladet.

Enligt Sträng kände försvarsdepartementet till bulvanbolaget.

– Vad Tolgfors visste eller inte visste kan jag inte säga. Men departementet visste, så var det.

Varför tror du att man inte erkänt det?

– Fråga mig inte. Jag tror mycket har gått fel i kommunikationen hit och dit. Folk har fattat lustiga beslut som man sedan försökt skyla över.