Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Håll trädgården grön när du är bortrest

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-26

Expertens tips för smart bevattning

Äntligen semester!

Biljetten är bokad och väskan packad – men har du förberett dina trädgårdsväxter för din frånvaro?

Paul Larsson, ägare till MunkaGarden, ger dig sina bästa tips för att inte dina ansträngningar ska torka bort och dö.

Sommaren är här är och för de som ska åka bort under semestern är det dags att förbereda växterna i trädgården. Bevattningsanordningar ska riggas, grannar ska ringas och krukornas dräneringshål ses över.

– Gör inga nyplanteringar veckorna innan semestern, säger Paul Larsson, ägare till MunkaGarden i Munka-Ljungby.

Håll fukten på plats

Nyplanteringar kräver större mängd vatten än etablerade planteringar och därför är det bra att vänta tills efter semestern om man planerat att sätta spaden i jorden. Om du inte har vare sig bevattningssytem eller grannar som kan hjälpa dig med dina växter kan du kvällen innan du åker iväg ge varje växt 10 till 15 liter vatten. Lägg sedan täckbark eller dekorationssten på jorden runt växten för att hålla fukten på plats. Ställ även dina krukodlade trädgårdsväxter på en skuggig plats.

– Det bästa är givetvis att växterna får vatten i en lagom dos, dagligen eller varannan dag under semestern, säger Paul.

Våga fråga

Om det mot förmodan är några av dina krukväxter i trädgården som behöver planteras om precis innan du åker har Paul ett smart tips.

– Fyll en kruka med en tredjedel lecakulor, lägg en t-shirt ovanpå och fyll sedan på med jord. Då håller växten fukten längre.

Till sist: blir du borta ett tag så våga fråga grannen om han/hon kan tänka sig vattna. En gång varannan dag är att rekommendera om det är en ”vanlig” sommar.

Smarta krukor- och bevattningsanordningar

Monatank. En tank som placeras i botten för krukor och lämpar sig för krukor med 15 centimeter i innerdiameter och som är minst 15 centimeter höga. Genom jordfyllda kapillära ben, som går ned i bevattningstanken, fördelas jämn fuktighet till jorden. Dessutom tillförs rötterna syre. Detta ger starkare tillväxt, förlängd blomning och ökad livslängd åt växterna - både inomhus och utomhus.

Lecakulor. Bygg en egen bevattningsanordning med lecakulor i botten och lägg en gammal t-tröja eller ett lakan mellan lecakulorna och jorden. Tröjan gör så att jorden undviker att åka ner i lecan och på så sätt hålls jorden fuktig länge.

Automatisk bevattning. Man placerar själva enheten till bevattningssystemet ovan jord eller nergrävd och efter att ha anslutit slangen är det bara att programmera in hur den skall bevattna. Finns både som mobil (ovan jord) och nergrävd enhet. Fördelen med den mobila enheten är att den kan flyttas runt och bevattna på fler än en gräsmatta. Väljer man den fasta enheten behöver man till skillnad mot andra bevattningssystem bara gräva ner en matarslang till själva enheten och välja den kortaste vägen till närmaste vattenutkast.

Droppbevattning. På mindre ytor som till exempel rabatter, krukor eller i växthus är ett droppbevattningssystem att rekommendera. Koppla till en bevattningstimer och du kan åka på semester i flera veckor i lugn och ro. Finns i en mängd av olika munstycken och styrutrustning som täcker de olika växternas behov i din trädgård.

Micaela Nordberg

Följ ämnen i artikeln