Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Baka kronprinsessans tårta – till sommarfesten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-30

Konditorn Jennie Elmerfors var en av de som skapade bröllopstårtan

Baka en tårta värdig en kronprinsessa till sommarens fester.

Konditorn Jennie Elmerfors var med och skapade bröllopstårtan.

– Det kommer att bli min favorit till sommarens fester, säger hon.

Tårtan är sommarfestens höjdpunkt. Oavsett om festen är en födelsedag, ett bröllop, ett dop, en konfirmation eller bara en helt vanlig fest i goda vänners lag.

Festernas fest i Sverige i år var förstås kronprinsessan Victorias bröllop och i förhandssnacket spekulerades det vilt i vilken tårta som skulle serveras. Liksom bröllopsklänningen, lyckades man hålla den hemlig ända fram tills den stora dagen.

”Victoria och Daniel fick provsmaka”

Bröllopstårtan blev tillslut en elva våningar hög vitchokladsprayad skapelse med ljusblå dekorationer. Tårtan var gjord av nio olika lager, med mandel och vitron daquisebotten, smultron & hallonkompott, smultroncurd, mandelmarängbotten, täckt av champagnemousse, vit choklad och mandelkrisp.

– Vi tog fram cirka tio olika tårtor som Daniel och Victoria fick provsmaka. Utifrån dem så plockade de lite av varje samt hade lite egna smakförslag. Så i samråd med dem kom vi tillslut fram till denna kombination. De ville inte ha något med för mycket grädde och de ville även ha tårtan stilren, berättar konditorn Jennie Elmerfors som var med och skapade tårtan.

Tårtan tog flera veckor att skapa och den väckte mycket uppmärksamhet på bröllopsdagen.

– Vi fick väldigt många positiva reaktioner. Överlag tyckte folk att det var en bra kombination, väldigt lätt och frisk i smaken, inte för söt, säger Jennie Elmerfors.

Vilken är din egen favorittårta att baka till sommarens fester?

– Just nu är faktiskt denna tårta min favorit som jag tänker bjuda på i sommar. Annars tycker jag faktiskt att klassisk marängtårta med jordgubbar är väldigt gott på sommaren. Jag har nyligen köpt en glassmaskin också så det blir mycket hemmagjord glass i alla dess former och smaker.