Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

S tillbaka på banan igen

Publicerad 2012-04-18

Magdalena Andersson och Anders Borg möttes i tv-duell.

Det är drygt två år till nästa riksdagsval.

Men valrörelsen är redan i full gång.

– Magdalena Anderssons debattdebut blev startskottet, säger pr-konsulten André Assarsson.

På måndagskvällen drabbade finansminister Anders Borg (M) samman med Magdalena Andersson, ny ekonomiskpolitisk talesperson (S) i Aktuellts kvällssändning.

Det var första gången de ekonomiska tungviktarna möttes i en debatt.

Stundtals lät det som att de befann sig mitt i en valspurt – trots att det är drygt två år till valet i september 2014.

Startskott på valrörelsen

Borg anklagade Andersson för att sakna ett trovärdigt regeringsalternativ. Andersson kontrade med att säga att finansministerns eget regeringsunderlag är svagt då både C och KD riskerar att ramla ur riksdagen och spräcka allianssamarbetet.

De politiska experter som Aftonbladet talat med är överens om att debatten kan ses som startskottet på en ovanligt lång valrörelse.

– Det tycker jag man kan säga. Eftersom fokus under så lång tid har varit på Socialdemokraternas kris har den politiska debatten gått på oerhörd sparlåga. Nu finns ett sug hos partierna att positionera sig, säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

Rejäl comeback

En stor del av förklaringen till valrörelsestämningen är att S den senaste tiden har gjort en rejäl comeback i opinionen och nu ses som ett trovärdigt regeringsalternativ igen.

– Överlag är det väldigt kul att Socialdemokraterna är tillbaka på banan. Det gynnar även regeringen som tvingas bli mycket bättre, säger André Assarsson, M-märkt pr-konsult.

Både Bjereld och Assarsson tror att en lång valrörelse kan vara bra för väljarna eftersom det tvingar fram toppolitikerna i rampljuset. Men enligt Gudrun Schyman, som i dag är lokalpolitiker men som tidigare har gått igenom flera valrörelser på riksnivå, så finns det en baksida.

– Risken är att väljarna blir väldigt uttråkade om det ska låta på det här viset ända fram till valet. Anders Borgs envisa tjat om att oppositionen inte är samlad ger inget bra intryck. Det är regeringen som regerar fram till nästa val och då är det ju de som ska stå till svars, säger hon.