Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Svenskar om bombkaoset på Manhattan

Uppdaterad 2016-09-19 | Publicerad 2016-09-18

Flera svenskar på plats mitt i dramat

Just nu befinner sig flera svenskar på plats i New York och berättar för Aftonbladet om hur de hört explosionen och att polisen gjort stora avspärrningar i området.

– Vi hörde sirener och förstod direkt att det var allvarligt, säger Hannah-Sophia Karjalainen.

Hannah-Sophia Karjalainen från Härryda är just nu på semester i New York. Hon befann sig på ett hotell på 24:e gatan, alldeles i närheten där explosionen inträffade.

– Själva smällen tänkte vi inte så mycket på då det alltid är mycket ljud här för övrigt. Det var först när vi hörde sirener i området som vi reagerade på att det vi hört tidigare måste ha varit en explosion, säger Hannah-Sophia och fortsätter:

– Vanligtvis är det ju alltid mycket bilar, ambulanser och brandbilar som hörs här men plötsligt började vi höra mer sirener än vanligt och såg ännu fler ambulanser, brandbilar och även helikoptrar. Då förstod vi att det måste ha skett något allvarligt.

"Märkte att det inte stod rätt till"

Hon berättar att de såg rök på en tvärgata bort från hotellet och att människor samlades i klungor på gatan.

– Normalt rusar ju folk omkring här på gatorna men under det här tillfället stod de flesta bara still och tittade ned i sina mobiler. Man märkte att det var något som inte stod rätt till.

Hannah-Sophia Karjalainen berättar att det gått ut säkerhetsvarningar via mobilen att hålla sig inomhus och borta från fönstren. Inga personer har evakuerats, men alla i området uppmanas hålla sig uppdaterade.

Tänkte på 11/9

Hon förklarar att situationen är obehaglig och för tankarna till terrorattackerna den 11 september 2001.

– Det är en sådan vacker stad med så härliga människor, men tanke på vad som hände då får man sig såklart en påminnelse.

Ida Eklund från Göteborg befann sig 42:a gatan i en taxi med några vänner på väg till Soho när explosionen inträffade.

Hon berättar det var stora avspärrningar i området och att taxin därför fick ta flera omvägar för att komma fram, och fastnade således i trafiken på flera ställen.

– Vi fastnade mitt i kaoset. Det var jättestora avspärrningar och svårt att komma fram. Vi fick då reda på att det inträffat en explosion och att folk var skadade, säger hon till Aftonbladet.

"Kommer inte ge vika"

Ida berättar att hon direkt tänkte att det var ett terrordåd.

– Såklart att man tänker att det är något terrorrelaterat. Det kändes även oroligt då en liknande händelse inträffade i närheten igår.

Men enligt poliser på gatan misstänks händelsen inte vara en terrorattack.

– De kunde inte säga vad som hänt men tror inte att det är något terrorrelaterat.

Trots den obehagliga händelsen säger Ida att hon inte är rädd.

– Vi kommer inte att ge vika för terrorn. Såklart att det är obehagligt men man måste forsätta leva sitt liv som vanligt.

"Glada att vi lämnade i tid"

Erika Larsson från Borås hade varit i området tidigare på dagen men stod vid Brooklyn Brigde när hon och en vän såg hur flera polisbilar kom körandes i hög fart.

–Egentligen hade vi tänkt åka tillbaka för att äta något men så gick vi förbi en tv-skärm och såg att något hade hänt i centrum. 

Erika berättar att samtliga tunnelbanestationer i området stängdes av under minst en halvtimme och att de därför hade svårt att ta sig hem.

– Det stod typ fem vakter i väst vid varje uppgång och det var mycket folk överallt. Eftersom vi hade varit i området tidigare under dagen så var vi ju ändå glad att man lämnade i tid, säger Erika.

Här exploderade New York-bomben