Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Påsklovet flyttades för iranskt nyår

Publicerad 2016-04-17

Sigtuna kommun: ”Ska se över nuvarande modell”

Skolbarnen i Sigtuna kommun fick påsklov en vecka tidigare än övriga kommuner i Stockholmsområdet. Detta för att det iranska nyåret inträffade under påskveckan, en högtid som kommunen gjort till en lovdag.

– Våra barn kunde inte träffa sina kompisar eftersom de gick i skolan då, det blir tokigt, säger en förälder till Aftonbladet.

Stockholm- och Uppsalaområdet har alltid haft sina lov samtidigt. Men i år fick elever på skolor i Sigtuna kommun sitt påsklov en vecka tidigare. Ett beslut från 2004 gällande mångkulturella lovdagar gjorde att det iranska nyåret blev en lovdag. ”För att undvika alltför många brutna veckor valde de att i år att lägga påskveckan under vecka 12 då den veckan också sammanföll med det iranska nyåret”, skriver kommunen på Facebook enligt Expressen.

”Ska se över modellen”

Att lovet ägde rum en vecka tidigare väckte starka reaktioner hos föräldrar till eleverna i kommunen. På Sigtuna kommun förstår man ilskan från föräldrarna.

– Det var tolv år sedan införde vår nuvarande modell och det blev olyckligt. Vi ska sätta oss ned och se över om vi kan hitta en annan modell. Mångfalden är en resurs i den här kommunen men det är tyvärr omöjligt att anpassa skolåret efter alla, säger Pernilla Bergqvist, Liberalerna, ordförande för Sigtunas barn- och utbildningsnämnd till Aftonbladet.

”Mina barn kunde inte träffa sina vänner”

En förälder som Aftonbladet varit i kontakt med men som vill vara anonym är kritisk till att kommunen inte gått ut med informationen.

– Vi fick ta reda på det själva. Mina barn satt och gjorde planer med sina kompisar inför lovet men då visade det sig att loven låg på olika veckor. Då gick vi in och kollade och såg att alla i Stockholm har lov samtidigt utom Sigtuna. Jag har pratat med andra föräldrar vars barn haft planer med släkt och vänner som inte blivit av nu.

Följ ämnen i artikeln