Kommer Trumpeffekten till Europa nu?

WIEN. Det är svårt att hitta en politiker som i sin stil är mer olika Donald Trump än den österrikiske högerpopulisten Norbert Hofer.

Ändå hoppas han och hans meningsfränder på en Trumpeffekt i presidentvalet på söndag.

Vinner Hofer är det en politisk bomb som briserar och som ihop med andra val helt kan lägga om Europas politiska kurs.

Något skrytsamt finns det överhuvudtaget inte över Norbert Hofer. Inte heller levererar han några klatschiga oneliners eller är särskilt underhållande eller ändrar sig hela tiden.

Åsiktsmässigt står han däremot nära Trump. Han vill kraftigt strama åt invandringen. Han vill sätta Österrike främst. Han vill skrota sanktionerna mot Ryssland.

– Om man kört in i en återvändsgränd är det enda förnuftiga att vända om, säger Hofer. EU kom till för att underlätta handel. Vi ska inte använda handel som sanktionsmedel. Särskilt inte när det slår mot våra egna företag.

Trumps valseger har fått Hofers anhängare att känna valvinden i ryggen. Presidentkandidaten har själv beskrivit det som att Trumps seger visade att det omöjliga var möjligt.

– Kunde amerikanerna göra det så kan vi också göra det, hoppas den 45-årige svärmorsdrömmen.

Öppen fråga

Opinionsmätningarna visar att det är väldigt jämt mellan Hofer och mittenkandidaten Alexander van der Bellen. I två av de senaste leder Hofer men några procentenheter. I en leder van der Bellen med en liknande marginal.

Men brexitomröstningen i Storbritannien och presidentvalet i USA har lärt oss att opinionsmätningar inte längre är lika tillförlitliga. Så vem som vinner på söndag är en helt öppen fråga.

Valet av Trump kan också få motsatt effekt. Att fler som inte vill ha en högerpopulist vid makten går och röstar för att stoppa Hofer.

Vågen kan skaka Europa

En sak står dock klar. Vinner Hofer så kommer samma chockvågor som drabbade USA att skaka Europa. Det vore i så fall första gången sedan andra världskriget som en högerextremist väljs till statschef i en västeuropeisk nation.

Inte bara det.

Presidenten i Österrike är i första hand en ceremoniell post. Men Hofer skulle kunna utnyttja rätten som presidenten formellt har att avskeda regeringschefen. Något som i så fall skulle utlysa nyval. Nyval där hans parti FPÖ har stor chanser att bli störst.

En seger för Hofer skulle sannolikt ge draghjälp åt både Nationella Frontens Marine Le Pen i det franska presidentvalet i april nästa år och den högerextrema Geert Wilders i parlamentsvalen i Holland i mars. Sedan går Tyskland till val i september där ett liknande parti, Alternativ för Tyskland, gått fram väldigt starkt i ett antal delstatsval och kan bli tredje största parti i förbundstagen.

Döddstöt för EU

På söndag går också Italien till var för att ta ställning till förändringar i grundlagen. Opinionsmätningarna pekar mot att premiärminister Renzi förlorar den omröstningen. Det kan leda till nyval där femstjärnerörelsen med Beppe Grillo kommer till makten.

Det räcker med att något av dessa partier får ett avgörande inflytande på politiken för att Europas säkerhetspolitiska karta ska ritas om från grunden.

Le Pen vill att Frankrike ska lämna EU, i så fall en dödsstöt för unionen.

Politiken gentemot Ryssland skulle läggas om helt. Hofer såväl som Le Pen vill avskaffa de ekonomiska sanktionera mot Ryssland för annekteringen av Krim. Det räcker att ett EU-land vägrar tillämpa Rysslandssanktionerna så faller de.

Det är mycket som står på spel för Europa den närmaste tiden med start här i ett kylslaget Wien på söndag.

Följ ämnen i artikeln