Flygplatsstrejk i Rio inleder fotbolls-VM

Publicerad 2014-06-12

Personalen på Rio de Janeiros tre flygplatser går i dag ut i strejk – lagom till invigningen av världsmästerskapen i fotboll.

Trots de mindre omfattande varslen befaras det leda till kaos.

I São Paolo hade den hotande tunnelbanestrejken lyckats störa öppningsdagen av fotbolls-VM i Brasilien. Men den avvärjdes i sista stund.

Under torsdagen kommer markpersonalen på tre flygplatser i Rio de Janeiro gå ut i strejk, vilket påverkar resenärer på flygningar både inrikes och utrikes. Check-in-personal, bagagehanterare och vaktmästare har i flera månader krävt en löneökning med 5,6 procent.

Enligt AFP kommer 80 procent av det normala arbetet utföras när arbetarna visar sitt missnöje, lagom till att Brasilien inviger fotbolls-VM. Men det väntas ändå vålla bekymmer för de tillresta fotbollssupportrar som ska ta sig till São Paulo för värdlandets öppningsmatch i dag.

I Rio spelas den första matchen på söndag, men staden är också den huvudsakliga destinationen för supportrar från andra länder som ska följa mästerskapen.

T-banestrejk kan återupptas

Under natten meddelades att t-banepersonalen blåser av en strejk som var planerad att inledas i São Paulo lagom till premiärmatchen. Strejkhotet handlar om en lönetvist men 1 500 tunnelbanearbetare röstade mot att återgå i strejk.

– Vi tror att det just nu är bättre att vänta, säger fackordföranden Altino Prazeras till AP, men tillägger att strejken kan fortsätta under den månadslånga turneringen.

– Vi får känslan av att vi kanske inte är redo för en konfrontation med polisen på dagen för VM:s öppnande, säger han.

Facket planerar att i dag demonstrera och kräva att 42 arbetare som avskedades under det fem dagar långa arbetsstoppet ska återanställas.

Sedan tidigare har lärare i Rio gått ut på gatorna i protester mot regeringen. Poliser har har strejkat i flera städer de senaste veckorna, men har nu återgått i arbete.

ANNONS