Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Hahne: "Det rådde lynchstämning"

Publicerad 2015-03-02

Fortsatt strid om utmanaren som tog över SD Stockholm

Enligt nyvalde ordförande för Sverigedemokraterna Stockholm, William Hahne, rådde lynchstämning på mötet där han valdes.

– Det är uppenbart att man medvetet försökte förhala mötet, säger han.

– Det är synd att man fortsätter med det höga tonläget, säger Åkessons pressekreterare Henrik Vinge.

Samtidigt pågår ärendet om uteslutning mot Hahne.

Det blev kaos på SD:s Stockholmsdistrikts årsmöte i går när William Hahne valdes till ny ordförande. Han vann stort, 101-71, mot sittande Maria Danielsson. Eftersom mötet drog ut på tiden och många lämnade det innan slutomröstningen, diskuterades om beslutet skulle ogiltigförklaras.

"Medveten förhalning"

William Hahne, som även är vice ordförande i SDU och tillsammans med Gustav Kasselstrand räknas till den så kallade "bunkerfalangen" med en öppet hårdare nationalistisk linje än partiledningen, upprepar i dag att det blev en seger för interndemokratin i partiet.

– Det finns ingen som helst grund att ogiltigförklara mötet. Att motståndarsidan är dåliga förlorare och valde att gå hem när de insåg att de skulle förlora är deras sak. Vi utförde årsmötet till punkt och prickar.

Hahne tror att de som gick hem, bland andra riksdagsledamoten Linus Bylund, gjorde det medvetet för att i efterhand kunna klaga på proceduren.

– Det är uppenbart. När det stod klart att vi skulle vinna med stor majoritet gjorde man först allt i sin makt för att förhala mötet, genom att käbbla, ha onödiga voteringar, allt, och sedan lämnade man mötet.

– Det var uppenbart vad man sysslade med och ett tag var det nästan lynchstämning mellan medlemmarna.

"Inte rättat mig i leden"

Han anser även att uteslutningsärendet, som Expo skrivit om, mot honom är en sida av samma mynt.

– Det är helt uppenbart att så är fallet. Man har använt det som ett sätt för att underminera mig och mitt styrelseförslag.

Han menar att anklagelsen om att han skulle ha använt sig av ett medlemsregister på ett "otillbörligt sätt" för att tillkalla ett möte, inte har någon grund.

– Man har velat göra allt i sin makt för att deras kandidat skulle vinna. Jag har alltid stått upp för det jag tror på, och det jag tycker är rätt. Jag har inte rättat in mig i leden. Deras kandidat skulle blint lyda varje liten order.

– Jag är övertygad om att jag och den nya styrelsen kommer att ta SD-distriktet till nya höjder, säger Hahne och förtydligar att man inriktar sig på att vinna över borgerliga väljare för att 2018 minst dubbla stödet från i fjol.

Kritiserar "högt tonläge"

Henrik Vinge, som i november utmanade Gustav Kasselstrand om SDU-ordförandeposten, har numera slutat i SDU och agerar pressekreterare åt partiledaren Jimmie Åkesson och vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

Vinge håller inte med Hahnes bild om att Hahnemotståndarna medvetet försökte förhala mötet för att sedan kunna klandra beslutsprocessen.

– Det är inte min uppfattning, tvärtom försökte man justera för att det skulle gå snabbare eftersom så många deltagare fanns på mötet. Jag tycker att det är synd att man fortsätter med den typen av anklagelser och den höga tonen som rådit nu under en tid. Nu är mötet över och då borde vi försöka konsolidera och titta framåt.

"Många kommer klaga"

Vinge har tagit upp att Stockholmsdistriktets årsmöte sannolikt kommer att klandras.

– Det var många på mötet som hade synpunkter på många saker.

Exempelvis var mötestiden satt till 21.30.

– Många hade planerat utifrån det. Det var söndagkväll, många hade barnvakt och behövde komma hem. Sedan beslutade mötet att man skulle fortsätta till 05.00, och många uppfattade det som märkligt och problematiskt rent demokratiskt. Många kommer att klaga, men att det skulle leda till att det ogiltigförklaras är inte troligt.

Ogiltigförklaring osannolikt

Partisekreterare Richard Jomshof var inte på mötet men hade kontinuerlig kontakt med presidiet.

– Är det någon som tycker att saker inte gick rätt till får de i så fall inkomma med ett ärende, och då är det upp till partistyrelsen att fatta ett beslut. Har de följt stadgarna och gjort vad de ska så är det ett beslut man måste acceptera.

Att mötet drog ut på tiden räcker inte för att ogiltigförklara beslutet, enligt Jomshof.

– Att folk har lämnat ett möte har jag svårt att tänka mig ska kunna påverka. Det ska en hel del till innan man tar om ett möte.

"Farligt med extrema uppfattningar"

Uteslutningsärendet mot Hahne ligger nu på medlemsutskottets bord.

– Det får ha sin process och tar tid, naturligtvis.

Enligt Jomshof finns individer inom SDU som han anser inte borde vara engagerade i förbundet.

– Det har kommit in individer som inte borde vara medlemmar. Delar man inte partiets grundläggande värderingar har man inte i partiet att göra helt enkelt. Det är klart att det är farligt om det kommer individer med extrema uppfattningar, i synen på demokrati rent allmänt och hur man ska hantera andra grupperingar i samhället. Det handlar om vår grundläggande trovärdighet.

Jomshof vill inte klargöra om han anser att William Hahne hör till individerna han syftar på.

– Jag har kritiserat enskilda uttalanden som han gjort. Men jag tänker inte recensera honom i Aftonbladet.