Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Putin fortsätter med dimridåer

Istället för klarhet om vem som sköt ner MH17 ökar ordkriget mellan stormakterna förvirringen dag för dag.

President Obama ökar trycket på Putin att agera mot rebellerna. Putin lägger istället ut nya dimridåer.

Under ett kort framträdande i går på 2 minuter och fem sekunder hävdade Putin att ett ukrainskt stridsflygplan flugit på MH17:s kurs bara några minuter efter det malaysiska planet. Putin sa inte rakt ut att militärplanet hade något med nedskjutningen att göra. Men det var intrycket han ville ge.

Antingen existerar det ukrainska planet i verkligheten och då kan det finnas skäl att undersöka dess roll närmare. Eller så är det bara ytterligare en dimridå från Moskva. En del i det intensifierade propagandakriget mellan Ryssland, Ukraina och USA.

Putin befinner sig helt klart på defensiven, något som också skiner igenom i den ryske presidentens kroppsspråk som gått från självsäkert till avvaktande. Även om inga otvetydiga bevis ännu lagts fram har världen utsett Putin och Ryssland till syndabock. Han buntas ihop med de ryssvänliga rebellerna som uppträtt ociviliserat och misstänkt i hanteringen av nedslagsplatsen och de döda offren.

President Obama försöker å sin sida ta chansen som nedskjutningen gett honom att ändra på Ukrainakonfliktens dynamik där Ryssland hittills är den som otvivelaktigt hållit i taktpinnen.

Inte en dag går utan att Obama attackerar Putin. I går hävdade han att Rysslands president är ansvarig för att se till att rebellerna i Ukraina, som behärskar det område där planet slog ned, samarbetar fullt ut med haveriutredarna.

Obama ser chansen att undergräva Putins personliga prestige som byggts upp under de senaste månaderna, inte minst på hemmaplan.

Eftersom varken Obama eller EU:s ledare är beredda att ingripa militärt i konflikten så har Ryssland kunnat göra lite som man velat.

Den senaste månaden har världen rentav förlorat intresset för konflikten som med införandet av ryska vapen vuxit ut till ett regelrätt krig med hundratals dödsoffer, därav många civila, utan att det höjts särskilt många röster för att få ett slut på striderna.

Nedskjutningen ändrade i ett slag den bilden och satte tillbaka konflikten högst upp på världens agenda.

Nu ställer sig världsledare efter världsledare upp och kräver i mer eller mindre hårda ordalag Vladimir Putins huvud på ett fat om han inte ser till att rebellerna går med på en vapenvila och samarbetar med de internationella utredarna.

David Cameron är en av de europeiska ledare som skärpt tonen mot Putin och nu verkar gå på Obama linje om att det är dags att införa hårdare ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Något som han i går diskuterade i ett trepartssamtal över telefon med Frankrikes Hollande och Tysklands Merkel.

I dag träffas EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera hårdare sanktioner. Något som före nedskjutningen kändes långt bort eftersom ett antal Europeiska länder är beroende av rysk gas och själva skulle drabbas hårt om EU verkligen drog åt tumskruvarna mot Ryssland.

Kanske är Putin orolig att nedskjutningen ska få EU att agera på allvar.

Utåt har Putin vägrat ställa några krav på rebellerna men kanske har han gjort det underhand. I går gick de ryssvänliga separatisterna efter fyra dagar till slut med på att föra ut kropparna efter de döda passagerarna och man skulle också överlämna de två svarta lådorna till malaysiska myndigheter.

Så mycket god vilja har rebellerna inte visat sedan nedskjutningen i torsdags.