Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Svenska resenärer strandsatta i USA

Publicerad 2011-08-27

Hundratals av Sas-resenärer är strandade på väg till eller från USA. När landet förbereder sig för monsterstormen har New York-områdets fem flygplatser stängt.

– Vi har ställt in alla flygningar dit både i dag och i morgon, säger Malin Selander, pressinformatör på Sas.

Till följd av orkanen stängde samtliga flygplatser i New York-området för ankommande flyg, några timmar senare också för avgående.

Hundratals Sas-resenärer drabbas när flygbolaget tvingas ställa in alla flygningar under helgen.

– Vi har tre avgångar per dag, från Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Både de och returresorna har vi tvingats ställa in, säger Malin Selander.

Strandsatta till på måndag

Sas flyger till och från Newark, och nu är förhoppningen att flygplatsen ska öppna igen på måndag. Till dess är resenärerna strandsatta.

– Vi har extra personal som tar hand om våra kunder. Vi jobbar på att hjälpa alla så att de har någonstans att bo. Vi uppmanar också kunderna att själva boka hotell, och spara alla kvitton på boende och mat så att de kan få ersättning, säger Malin Selander.

Hundratals drabbade

Exakt hur många av Sas resenärer som är drabbade är inte klart – men varje flygplan rymmer ungefär 250 personer, och de är vanligtvis relativt fullbokade. Vilket i sin tur kan leda till att det redan är trångt på flygningarna som de drabbade resenärerna bokas om till.

– Vi har fördelen att vi är ett nätverksbolag, så vi bokar inte bara om till våra egna flygningar utan kan även boka med andra bolag för att få hem våra kunder så fort som möjligt, säger Malin Selander.

Inom USA ser det ännu sämre ut för flygresenärer. Till och från New York-området kan ingen flyga, eftersom flygplatserna Newark, JFK, La Guardia, Teterboro och Stewart har stängt, och där har tusentals flighter ställts in. Mellan Boston och North Carolina har 8 300 flygningar ställts in på grund av stormen.

I New York står dessutom både bussar, tåg och tunnelbana stilla sedan lunchtid på lördagen.