Bostadsbolag bra på socialt ansvar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Fyra av fem erbjuder socialbidragstagare bostad

Gårdstensbostäder är det enda av Göteborgsbolagen som nekar bidragstagare. På bilden har du utsikt över fotbollsplanen vid Gårdstensskolan i Angered.

Nästan hälften av Sveriges kommunala bostadsbolag nekar hyresgäster som lever på socialbidrag.

Göteborg följer inte mönstret – här säger fyra av fem tillfrågade ja.

Undersökningen som Hyresgästföreningen gjort visar att Göteborg tar sitt sociala ansvar.

Men bilden är en sanning med modifikation.

– Allt kan bli bättre, men visst, Göteborg är inte så kategoriska som många andra bolag i Sverige, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare på Hyresgästföreningen i Göteborg.

Sällan några problem

Det vanligaste argumentet mot att hyra ut till socialbidragstagare – även om personen stått länge i kön – är att personen inte har fast inkomst.

Hos socialtjänsten i Kortedala anser man sig sällan stöta på problem när det gäller bostadssökande.

– De söker via Boplats som alla andra, ibland tar det tid men det beror mest på att det finns för få lägenheter, säger Anette Rosvall, boendesekreterare i Kortedala.

”Boplats Göteborg är ett lotteri”

Bostadsförmedlingen Boplats sammanställer ansökningarna och skickar dem sedan till de olika hyresvärdarna. Risken finns att där finns ett mörkertal.

– Än så länge vet vi ingen hyresvärd som sagt nej, men vi kan ju inte veta om de mörkar när de tar ut ansökningarna, säger Anette Rosvall.

Hyresgästföreningen bekräftar misstanken om mörkertalet.

– Boplats Göteborg är ett lotteri. Många frågar sig ”varför fick inte jag en lägenhet” och när man börjar nysta i det är det ingen som vet något, säger Lennart Sjöstedt.

Gårdstensbostäder är det enda av Göteborgsbolagen som nekar bidragstagare. De ville i går inte motivera sitt beslut utan hänvisade till ett policydokument på hemsidan.

ANNONS