Rosengren vill bygga på skyddad mark

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-13

Kommunnämnd godkänner planerna

Före detta näringsministern Björn Rosengren vill stycka av nio tomter från strandskyddad mark på ön Arnö i Mälaren.

Och miljö- och byggnadsnämnden tycker att det är helt okej, enligt Upsala Nya Tidning.

Björn Rosengren.

Björn Rosengren äger herrgården Arnöberg på Arnö sedan 2005. Den del som han vill stycka av och sälja ligger på öns östra sida. Rosengren har begärt att Enköpings kommun tar fram en ny detaljplan som tillåter bebyggelse på de nio tomterna.

Men samtliga tomter ligger på strandskyddat område, mellan 100 och 300 meter från stranden. Arnö räknas dessutom in i flera riksintresseområden.

”Inflyttning positivt”

Avstyckning och bebyggelse är alltså ingen självklar fråga. Men Enköpings miljö- och byggnadsnämnd beslutade ändå att ge planavdelningen i uppdrag att ta fram ett förslag till detaljplan som möjliggör Rosengrens planer.

– En utbyggnad och inflyttning skulle vara positivt för behållande av den befintliga servicen, och då också göra det lättare för kommunen att serva med hemtjänst till dem som nu bor där, sa nämndens ordförande Roger Andersson (c) under diskussionen, enligt UNT.

Nio åretrunthus

Han konstaterade även att det i dag finns 17 fastboende på Arnö och att den yngste är 45 år, samt att det är osäkert hur länge Vägverket bedömer att det är lönt att ha en reguljär färjeförbindelse med fastlandet för så få personer.

I det utbyggnadsförslag som har sänts till nämnden ingår nio åretrunthus på tomter som omfattar mellan 3 500 och 6 000 kvadratmeter.

Innan den nya detaljplanen kan bli verklighet måste den godkännas av kommunfullmäktige.