Huliganbråken kostar miljoner

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-23

Polisen: Vi ska aldrig tolerera den här sortens våld

Polisen omhändertar en person under ett huliganbråk vid Råsunda i Stockholm i går.

Huliganbråken kostar samhället stora summor varje år.

Bara polisnotan för gårdagens matcher i Göteborg och Stockholm beräknas landa på 1,4 miljoner.

– Det är väldigt svårarbetat och kräver mycket resurser, säger Anders Sigurdson vid Stockholmspolisen.

En sluten värld med höga insatser där våldet fungerar som ett rusmedel.

Så beskriver polisen huligankulturen, som nu tagit ny fart i samband med fotbollsslutspelen.

En kväll – 700 000 kronor

Ett hundratal poliser kallades i går in för att stävja supporterbråken vid högriskmatchen mellan AIK och IFK Göteborg på Råsunda.

En insats som uppskattas kosta skattebetalarna mellan 600 000–700 000 kronor.

– Det är vad det brukar landa på vid den här typen av matcher. Läget är som regel väldigt laddat, säger Anders Sigurdson, kommissarie vid Stockholmspolisens operativa avdelning.

De senaste dagarna har ett flertal stora sammandrabbningar ägt rum mellan olika huligangrupperingar runt om i landet. Senaste i söndags greps 90 personer i Åstorp, Skåne, efter att huliganer från Stockholm, Danmark och Helsingborg möttes för att slåss.

I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö arbetar totalt elva supporterpoliser på heltid med att kartlägga grupperingarna.

Kan inte låta dem fortsätta slåss

Enligt Lars-Rune Bohlin, supporterpolis i Göteborg, har polisen i dag arbetsmetoder som ger relativt goda möjligheter att förhindra större huliganbråk.

– Men det finns risk att man flyttar problemet från ett ställe till ett annat. Om man bara stävjar det på en plats, dyker det upp någon annan stans, till exempel på läktaren, säger Lars-Rune Bohlin.

Men att låta huliganerna fortsätta slåss är inget alternativ, menar polisen.

– Vi ska aldrig tolerera den här sortens våld. Det är du och jag som får betala för sjukhussängarna när folk skadas. Dessutom händer att folk dör av det här, säger Lars-Rune Bohlin.

Gårdagens match mellan Gais och Malmö FF på Ullevi blev dock en lugn tillställning utan några större ingripanden från polisens sida.

I Stockholm blev det stökigare i samband med matchen mellan IFK Göteborg och AIK på Råsunda. Flera personer greps, bland annat har två personer gripits för våld mot tjänsteman, en annan för våldsamt upplopp och en person för försök till misshandel.

Under uppladdningen inför matchen hamnade dessutom ett hundratal anhängare till IFK Göteborg i bråk med polisen i Gamla stan.