Skräckfilmen från Kongo: ”Människor dödas som djur”
Publicerad 2017-02-21
Filmen visar hur de uniformerade soldaterna går längs en lerig väg för att möta en grupp civila.
Soldaterna höjer sina vapen.
Det som händer sedan chockar just nu världen.
Massakrer är inget nytt för Kongo-Kinshasa, men det är ytterst sällsynt att de fångas på bild. Ännu är detaljerna kring videon som New York Times kommit över från kongolesiska människorättsaktivister få. Men mycket tyder mycket på att soldaterna, som åtföljs av en militär lastbil, tillhör landets regeringsarmé.
De uniformerade männen syns vandra ner längs en lerig väg omgiven av grönska. En bit längre fram väntar en grupp civila.
Soldaterna höjer sina automatvapen, utan att de civila flyr.
Och börjar skjuta.
”Dödas som djur”
– Titta, de dör! ropar soldaterna på det lokala språket lingala, enligt New York Times.
– Se hur de dödas som djur!
Till en början står de civila kvar på platsen, till synes paralyserade av situationen. Men en efter en sjunker de ihop. Därefter går soldaterna fram och avrättar några på mycket nära håll, enligt New York Times.
Efteråt ligger kroppar utspridda på vägen.
Flera av de 13 offren i massakern är kvinnor. Många ser unga ut. Och ingen tycks ha varit beväpnad, något som förstärks av det faktum att soldaterna aldrig bryr sig om att ta skydd när de rycker fram.
Kan vara krigsbrott
Fotografen uppges vara en regeringssoldat som efteråt känt skuld och lämnat ut filmen. Platsen provinsen Kasai i centrala Kongo-Kinshasa, där ett uppror pågår. Tidpunkten någon gång under de senaste tio dagarna.
Videon kan nu komma att utgöra bevis om krigsbrott.
– Videon visar chockartade bilder på hur civila avrättas av uniformerad personal, säger en talesperson för FN, enligt New York Times.
Över 280 fall där människor har dödats i Kasaiprovinsen har dokumenterats av FN:s människorättsorgan OHCHR, enligt Reuters. Världsorganisationen kräver nu att landets regering utreder rapporterna om människorättsbrott. Även västdiplomater och organisationen Human Rights Watch undersöker videon.
Mineraler bakom krig
Kriget i Kasaiprovinsen är bara en av flera pågående konflikter i landet. Samtidigt som Kongo-Kinshasa är ett av världens fattigaste länder är landet rikt på mineraler – och jakten på landets naturtillgångar har förvärrat flera av krigen.
Kongo-Kinshasa skakas just nu också av en politisk kris. Den impopuläre presidenten Joseph Kabila har trotsat landets grundlag och vägrar att avgå med motiveringen att landet inte har råd att hålla nya val.
Kongos informationsminister Lambert Mende uppger för New York Times att filmen är tagen i ett annat afrikanskt land och att den syftar till att ”förstöra bilden av Kongo”.