Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Storbritannien begränsar vapenexport till Israel

TT

Publicerad 2024-09-02

Storbritanniens utrikesminister David Lammy. Arkivbild.

Storbritannien kommer att sluta exportera viss militär utrustning till Israel, eftersom det inte anses gå att säkerställa att utrustningen inte används i strid med humanitär rätt i Gaza.

Omkring 30 av 350 licenser för export av vapen till Israel påverkas, säger utrikesminister David Lammy enligt The Telegraph. Det gäller bland annat flygplan, drönare, helikoptrar och markbaserad utrustning, enligt den brittiska tidningen.

Israels försvarsminister Yoav Gallant är kritisk till beslutet.

”Det är tråkigt att höra om de sanktioner som den brittiska regeringen har infört mot exportlicenser”, skriver han på X.

Beslutet fattas enligt rådande regelverk för exportlicenser, som förbjuder export om det finns risk att de används för brott mot humanitär rätt. Utredningen som föreligger beslutet kan inte dra vidare slutsatser om Israels krigföring i Gaza, annat än att omfattningen av förstörelse och civilt lidande oroar.

Begränsningen gäller däremot inte brittisktillverkade komponenter till jetplanet F-35, så länge de inte köps direkt av Israel. De flesta sådana komponenter säljs vanligtvis via en internationell återförsäljare som Israel har tillgång till.

Det ska inte heller ses som ett generellt förbud till vapenexport, och är enbart begränsat till föremål som används i Gazakriget.