Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sudan: Hundratals sjuka i dödlig epidemi

TT-AP

Publicerad 2024-08-19

En kvinna söker igenom vattenmassorna nära sitt förstörda hem i norra Sudan tidigare i augusti. Översvämningar har förvärrat det pågående kolerautbrottet.

De senaste veckorna har minst ett 20-tal människor avlidit i det kolerautbrott som rammat krigshärjade Sudan, uppger landets hälsominister.

Ytterligare flera hundra har på kort tid insjuknat i tarmsjukdomen.

Kolera orsakar kräkningar och diarréer och är ytterst smittsamt. Utan behandling kan sjukdomen leda till allvarlig uttorkning och – inom timmar eller dagar – döden. Världshälsoorganisationen jobbar nu för att snabbt få i gång en vaccinationskampanj, uppger de.

Kolerautbrottet förvärrar den humanitära krisen i Sudan, som sedan april 2023 härjas av ett inbördeskrig mellan regeringsstyrkor och paramilitära RSF. Konflikten har förvandlat stora delar av landet till en krigszon, förstört civil infrastruktur och slagit svårt mot den redan tidigare hårt ansatta sjukvården.

De senaste veckorna har kraftiga översvämningar spätt på krisen ytterligare, enligt lokala myndigheter. I helgen meddelade hälsominister Haitham Ibrahim att kolerautbrottet klassas som en epidemi i spåren av skyfallen, som lett till att dricksvatten blivit förorenat.