Scholz besökte översvämmade områden

TT

Uppdaterad 2024-06-07 | Publicerad 2024-06-03

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har tillsammans med lokala ledare besökt den översvämningsdrabbade tyska delstaten Bayern.

Minst fyra personer är döda efter de kraftiga översvämningarna i södra Tyskland.

Förbundskansler Olaf Scholz kallar översvämningarna ”en varning vi måste ha med oss” i kampen mot klimatförändringarna.

Vattenmassorna i delstaterna Württemberg och Bayern fortsätter på flera håll att vara mycket höga och många varningar har utfärdats, i synnerhet i Bayern, som är värst drabbat med över 20 000 evakuerade.

Staden Rosenheim i sydöstra Bayern har utropat katastrofläge för hela kommunen för att lättare kunna samordna räddningsinsatsen.

Två av dödsfallen inträffade när två personer försökte pumpa ut vatten ur sin källare i Schorndorf, öster om Stuttgart. Ett annat dödsfall är en frivillig brandman som dog när hans bil välte. Ytterligare en brandman saknas efter att ha försvunnit på söndagen.

Många skolor har stängts och flera tåg har ställts in. Även delstaten Hessen har drabbats, om än inte i lika hög grad.

Förbundskansler Olaf Scholz besökte på måndagen Württemberg och Bayern. Han påpekade enligt Tagesschau att det var hans fjärde besök vid ett översvämmat område bara i år och betonade att översvämningarna inte längre är en ”engångsföreteelse”.

– Vi får inte försumma uppdraget att stoppa klimatförändringarna som skapats av människor, säger Scholz och kallar översvämningarna ”en varning vi måste ha med oss”.

Det intensiva regnet började i fredags och har fortsatt under helgen och hela måndagen. På vissa håll hade det redan på söndagen registrerats mer regn än vad som är normalt på en hel månad.

Från tisdagen ska nederbörden dock avta, enligt den tyska vädertjänsten DWD.

ANNONS