Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Avslöjades av Dumpen – skolledning kände till år av gränsöverskridande beteende

Publicerad 11.24

Mannen avslöjades efter att han sexchattat med Dumpen, som uppgav sig vara en 13-årig flicka. Arkivbild.

Mannen arbetade som pedagog och skickade penisbilder till Dumpens chattande ”13-åring”.

Flera personer berättar nu hur de i åratal uppmärksammat skolledningen om ”gränsöverskridande” och ”avvikande” beteende – utan åtgärder.

– Förtroendekapitalet för ledningen är helt borta, och kommer inte tillbaka, säger en av Aftonbladets uppgiftslämnare.

I chattar med personer från Dumpen skickade mannen bilder på sin penis, efterfrågade nakenbilder och var samtidigt extremt påstridig i sin vilja att veta vad ”flickorna” hade på sig och hur de tillfredsställde sig själva.

Flickor som uppgett att de var 12 respektive 13 år gamla.

Men efter att ha dykt upp på en träff med en 16-årig tjej visade det sig att mannen hade hamnat i Dumpens fälla, och han konfronterades av Dumpens Patrik Sjöberg och Sara Nilsson.

Mannen i 40-årsåldern hade samtidigt anställning som pedagog på en skola i Borlänge kommun.

Skolans ledning varnades i flera år

Nu uppdagas att skolledningen ända sedan 2019 fått motta rapporter om avvikande beteende från mannen, av föräldrar och personal, något som Borlänge Tidning först rapporterade om.

Aftonbladet har också pratat med vuxna som för flera år sedan iakttagit ett ”gränsöverskridande beteende” – och rapporterat till skolledningen.

– Jag vet ju själv att det lätt kan bli ett drev, men jag vet att jag direkt tänkte att han nog borde passa sig, för det där ser inte bra ut. Han lekte med barn på ett sätt som man inte leker med skolbarn på, säger en person som redan för tre, fyra år sedan kontaktade skolledningen.

Hen upplevde då att rapporten inte togs på allvar, och att inget då hände.

En annan av Aftonbladets uppgiftslämnare ger en liknande bild. Hen har vid upprepade tillfället varnat skolledningen om ”avvikande beteende”.

– Det handlade inte om olagliga eller brottsliga saker, men det rörde om hur han betedde sig kring barnen, säger personen.

Till skolledningen ska det under början av 20-talet kommit så många rapporter om mannen att han under 2022 tvingades till en paus i sitt arbete som pedagog.

Han ska då ha tvingats till att gå i terapisamtal, för att kunna få redskap och hjälp om hur man ska prata och bete sig kring skolbarn.

Mannen togs ur tjänst

När Dumpen publicerade sin konfrontation och chattar med mannen skickade skolledningen ut information till föräldrar om att man nåtts av uppgifterna om att en pedagog på skolan blivit konfronterad.

”För att säkerställa tryggheten för alla inblandade har vi omedelbart tagit pedagogen ur tjänst och påbörjat en intern utredning”, skrev skolledningen till föräldrar.

Man fortsatte:

”Vi vill understryka att detta rör händelser utanför arbetet och att det inte finns någon koppling till våra elever.”

Men när nyheten blev känd lokalt framkom snart rapporterna om att skolledningen ända sedan 2019 ska ha fått varningar om ”avvikande beteende” och under torsdagen kom ett nytt besked från kommunen:

Skolledningen i form av rektor och biträdande stängdes omedelbart av.

Skolan backade – ledningen stängs av

Kommunchefen Jörgen Olsson skrev i brevet till vårdnadshavarna:

”Vår kartläggning visar att det stämmer att skolledningen mottagit flera uppgifter om olämpligt beteende och kartläggningen visar dessutom att skolledningen inte har hanterat dessa uppgifter på rätt sätt. Därför saknas idag förutsättningar för att skolledningen att fortsätta leda arbetet på skolan.”

På tisdag 1 oktober har vårdnadshavare bjudits in till ett möte där kommunen kommer ge uppdaterad information om vad som framkommit i den interna utredningen.

Fotnot: Aftonbladet har sökt kommunchef Jörgen Olsson.

Följ ämnen i artikeln