Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Ostlandmärket i Boxholm rivs: ”Blandade känslor”

Publicerad 2024-09-16 20.22

I dag inleddes rivningen av det landmärke som satt Boxholm på kartan.

Den gula cisternen målad som en gräddost är snart ett minne blott.

– Den har berört oerhört många människor, säger fd ostgeneralen Morgan Sehlstedt.

Arlas försäljning av mejeriet i Boxholm har varit en lång och infekterad följetong.

I flera decennier har gräddost tillverkats i Boxholm men 2018 beslutade mejerijätten Arla att lägga ner ortens osttillverkning och i stället flytta den till Östersund.

Det rev upp mycket känslor bland de ostälskande invånarna som protesterade kraftfullt med plakat, slagord och blåsorkester. 2020 lyckades kommunen köpa loss mejeriet av Arla för att sedan kunna sälja vidare det till ett annat lokalt mejeri – Glada bonden.

Trots att Arla lämnat Boxholm så har ostcisternen som företaget äger stått kvar längs med riksväg 32.

Grävmaskin rev taket

Men nu har rivningen inletts. Vid 07-tiden i morse var en grävmaskin på plats och jämna ostcisternen med marken, vilket Corren rapporterat om.

Det skramlade och brakade när landmärkets tak trycktes ihop.

– Det är väldigt blandade känslor. Det är såklart tråkigt för den har varit ett landmärke som satt Boxholm på kartan, säger Morgan Sehlstedt, som dagen till ära bär en ostgul skjorta.

Han befann sig på plats för att få en sista titt på ostcisternen, likt många andra Boxholminvånare.

Morgan Sehlstedt kallar sig själv lokalpatriot och blev tilldelad titeln ”ostgeneral” när turerna med Arla var som mest infekterade. Över 18 000 människor engagerade sig i frågan och han var den som under en period ledde engagemanget.

Han förklarar att det kommer kännas tomt när ostcisternen är borta, men menar samtidigt att det kan vara bra för att sätta punkt för det tråkiga som varit.

– Den ska ju inte stå där och göra reklam för Arla som snuvade oss. För min del hade den gärna fått stå kvar men i då Glada bondens färger. Men att den nu rivs kan göra att det sätter punkt för historien och jag hoppas att Glada bonden nu får ta ett omtag.

Morgan Sehlstedt, fd ostgeneral.

Hoppas på nytt landmärke

– Det kommer ta flera generationer innan boxholmarna får tillbaka förtroende för Arla. Det de skulle kunna göra är att lämna ifrån sig varumärkena för Boxholms gräddost, för det har de ingen nytta av nu när de lagt ner tillverkningen. Då hade de kunnat vinna tillbaka lite kunder också om de visar lite sunt bondförnuft, säger Morgan Sehlstedt.

Men nu vill han blicka framåt och anser att det vore bra att få fram ett nytt landmärke. Han hoppas att kommuninvånarna kan gå samman för att gemensamt hitta på något kreativt.

– Jag har förhoppning att kommunen ska göra ett lika bra om inte bättre landmärke. Någon föreslog en liten ost i en av ortens rondeller. Det skulle kunna vara vara fint. Något bra ska vi nog kunna komma på, säger Morgan Sehlstedt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln