Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Malis militär kontrollerar åter huvudstaden

TT

Publicerad 2024-09-17 09.46

Bild från en videoinspelning från Bamako där en terrorattack skedde på tisdagsmorgonen.

Militärjuntan i Mali har slagit tillbaka islamistiska terrorattacker i huvudstaden Bamako.

Uppgifter om sporadiska strider vid bland annat flygplatsen förekom dock sent på tisdagen. Dödssiffror från attacken har inte offentliggjorts.

En terrorgrupp med kopplingar till al-Qaida tog på sig ansvaret för tisdagen Bamako.

Attackerna på tisdagsmorgonen riktades mot en militärflygplats och ett utbildningsområde för Malis väpnade styrkor. Angreppen skedde i gryningen, och flera timmar senare meddelade Malis militär att man återtagit kontrollen av Bamako.

Uppgifter från vittnen, och från säkerhetspersonal främst på stadens flygplats, sade att sammandrabbningar pågick vid flygplatsen i huvudstaden och att flygtrafik var inställd.

Specialinsats

I ett uttalande tog sig gruppen JNIM på sig ansvaret för attackerna, och kallade det för ”en specialinsats” riktad mot flygplatsen och utbildningsanläggningen i centrala delar av Bamako. JNIM anses ha kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

En person inom Malis säkerhetstjänst sade till nyhetsbyrån AP att ”ett antal människor dödats” och att skadorna var omfattande. Militärjuntan visade upp ett 20-tal personer som sades ha gripits i samband med attacken.

Militären sade också att sökande efter ytterligare terrorister fortsatte under tisdagskvällen, och bad invånare att hålla sig borta från attackerade områden.

Instabil region

Instabiliteten i hela regionen har ökat de senaste åren, vilket resulterat i flera militärkupper. I Mali tog en militärjunta över senast 2021, bara nio månader efter en tidigare kupp.

Sedan dess leds landet av officeraren Assimi Goïta, men hans regim har inte full kontroll. Separatistisk milis och islamistiska extremister med lösa kopplingar till al-Qaida och IS härjar i stora delar.