Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Inferno i Portugal: Brandmän fångades i lågorna

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 14.14

Portugals skogsbränder växer i omfång timme för timme.

Minst sju personer har omkommit, däribland tre brandmän som omringades av eldhavet på tisdagen. Ytterligare ett 50-tal har skadats, rapporterar lokala medier.

Runt 50 bränder rasar i norra och centrala Portugal. Vägar har skurits av och hus har brunnit ned. I takt med lågornas spridning har en rad byar evakuerats och skolor stängts.

– Situationen är utom kontroll. Vi kan inte slåss mot bränder av det här slaget. Det finns inte ord för att beskriva det, säger en panikslagen invånare i Medas utanför Porto, där lågorna nu bara är några få meter från byn, till tidningen Correio da Manhã.

Så mycket som 100 000 hektar kan redan ha slukats av elden, enligt portugisiska medier. Sedan onsdagen råder ”kaostillstånd” – en av de högsta nivåerna på Portugals skala över undantagstillstånd – i de hårdast drabbade områdena. 200 000 människor bor i områden som riskerar att brinna ned, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

Flera av bränderna beskrivs i portugisiska medier som extremt svåra att få under kontroll. Eldhärdarna förvärras av en värmebölja som sammanfallit med ovanligt låg fuktighet och kraftiga vindar.

På onsdagen skickade grannlandet Spanien 230 brandmän för att hjälpa till, rapporterar spanska EFE.

Portugal har fördubblat sin budget för brandbekämpning sedan 2017 års jättebränder, som kostade över 120 människor livet. Enligt experter är Iberiska halvön särskilt sårbar för den globala uppvärmningen, skriver AFP, med återkommande värmeböljor och torka.

ANNONS